Njemački naučnici traže postupno vraćanje normalnom životu
Ilustracija

Njemački naučnici traže postupno vraćanje normalnom životu

Vodeći njemački naučnici predlažu vladi postupno ukidanje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, uključujući ponovno otvaranje škola, vrtića, restorana i prodavnica, kao i ukidanje zabrane putovanja.

"Njemačkoj vladi predlažemo sastavljanje plana postupnog povratka u normalno stanje", stoji u listi preporuka koje je za Nacionalnu akademiju nauka Leopoldina sastavilo 26 naučnika iz različitih područja.

Preduslov za to je zadržavanje broja novozaraženih na "niskom nivou" kako zdravstveni sistem ne bi bio preopterećen i održavanje higijene, sigurnog razmaka i obavezno korišćenje zaštitnih maski u javnom prevozu, ističu naučnici.

Savjetuju i "sistemsko praćenje" širenja zaraze, između ostalog i putem aplikacija. "Cilj je predvideti razvoj epidemije u razdoblju od jednog do dvije nedjelje kako bi se moglo pravovremeno reagovati".

U akademijinom planu normalizacije je i ukidanje zabrane putovanja, otvaranje prodavnica i državnih sužbi.

"U zavisnosti od mogućnosti održavanja prostornog razmaka i intenziteta kontakata učesnika, moguće je postupno dozvoliti održavanje društvenih, kulturnih i sportskih događaja", ističu naučnici.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina trebalo bi da se sastanu u srijedu i razmotre eventualno ublažavanje strogih mjera koje traju do kraja nedjelje.

Merkel je prošle nedjelje izjavila kako će mišljenje naučnika iz Leopoldine odigrati "važnu ulogu" u donošenju odluka.

Stručnjaci hvale dosadašnje vladine mjere pomoći privredi, ali traže "dalje fiskalno-političke impulse". Kao moguće mjere pominju se poreske olakšice i delimično ili potpuno ukidanje pomoći za obnovu bivše Istočne Njemačke.

Naučnici zaključuju kako će pandemija koronavirusa "još mjesecima" određivati privredni i društveni život u zemlji.

Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.