Advokatski tim Prave: Nije Milačić izazvao paniku nego policajci

Advokatski tim Prave: Nije Milačić izazvao paniku nego policajci

Službenici Uprave policije danas su telefonskim putem obavijestili Predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića da je protiv njega podnijeta krivična prijava i pokrenut postupak zbog krivičnog djela iz člana 398 Krivičnog zakonika Crne Gore - Izazivanje panike i nereda. Protiv njega je podnijeta krivična prijava jer se juče nalazio na javnoj površini, sam, na platou Hrama Hristovog Vskrsenja u Podgorici, a nezakonito je priveden jer je, po navođenju službenika uprave policije, prekršio naredbu nacionalnog koordinacionalnog tijela, saopšteno je iz advokatskog tima Prave Crne Gore.

"Krivični zakonik je u članu 398 odredio da ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira, ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koja vrše javna ovlašćenja kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine, a ako je djelo iz stava 1 učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

Na osnovu navedenog, da bi postojalo ovo krivično djelo, mora se ostvariti radnja krivičnog djela označena kao iznošenje ili pronošenje lažnih vijesti ili tvrđenja, vijesti ili tvrđenja koja se iznose moraju biti lažne i moraju izazvati posledicu koja se ogleda u izazivanju panike, narušavanju javnog reda i mira, ometanje u sprovođenu odluka državnih organa i slično", kažu iz advokatskog tima Prave CG.

Javnosti je kako navode, dostupan snimak jučerašnjih događaja pred Hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, na kom se kako kažu jasno vidi da nije bilo vršenja nikakvog krivičnog djela od strane Marka Milačića, "ali se vide i policijski službenici kako krše svoja zakonom ustanovljenja ovlašćenja, a samo njegovo privođenje u takozvanoj policijskoj „marici“, kako bi se on saslušao u svojstvu građanina, nezakonito je i protivno odredbama člana 259 Zakona o krivičnom postupku".

"Odredbom člana 259 Zakona o krivičnom postupku određeno je da policija može pozivati građane radi prikupljanja obavještenja o krivičnom djelu i učiniocu, a pozivanje se vrši dostavljanjem pisanog poziva, u kom se navodi razlog pozivanja i pouka da građanin u prostorije policije može doći sa advokatom, te da se prinudno može dovesti samo lice koje se nije odazvalo pisanom pozivu i koje je u pozivu na to bilo upozoreno.

Neprihvatljivo je, da se u tekovinama današnjeg krivično - pravnog sistema, koji je uramljen u okvire demokratskog društva i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, bilo ko, ma kako se on zvao ili prezivao, kao građanin može privoditi i voditi u prostorije Centra bezbjednosti, bez pisanog poziva, bez obavještenja zbog čega se tako postupa, i najvažnije, bez ikakvog osnova i razloga za takvo postupanje, te da se protiv građanina mogu podnositi krivične prijave, a on se saslušavati u svojstvu građanina, a ne u svojstvu osumnjičenog i to na okolnosti koje nemaju veze sa podnijetom krivičnom prijavom", kažu advokati.

Marko Milačić je ističu saslušan u svojstvu grđanina na druge okolnosti, dok na okolnosti konkretne krivične prijave, o kojoj je danas obaviješten, nije saslušavan ni kao građanin, ni kao osumnjičeni, što je kako dodaju još jedna u nizu nezakonitosti postupajućih organa.

"Današnja krivična prijava nije plod zakonito osnovanih i sprovedenih radnji, već želja za disciplinovanjem političkih protivnika, ali prije svega vjernika Srpske pravoslavne crkve, pred Vaskrs, kao opomena da vjernici nemaju prava na Ustavom zagarantovana prava i slobode, a da će svaka želja za ostvarivanjem takvih prava završavati privođenjem i krivičnim prijavama, bez prethodnog saslušanja.Građanin koji se poziva radi davanja izjave u svojstvu građanina je slobodno lice, nije lice lišeno slobode i nije lice prema kom se smiju preduzimati radnje dovođenja policijskim vozilima. Prema njemu se radnja prinudnog dovođenja od strane policijskih službenika smije preduzeti tek ukoliko se građanin ne odazove na pisani poziv, u vrijeme koje je navedeno u pozivu, i pod uslovom da je u pozivu upozoreno da će se, u slučaju neodazivanja pozivu, prinudno dovesti.

Dakle, građanin od kog se prikupljaju obavještenja u prostorije Uprave policije dolazi sam, ili sa advokatom, svojim vozilom ili drugim željenim prevoznim sredstvom, a nikako vozilima Uprave policije, jer takvo dovođenje predstavlja najgrublje kršenje odredbi ne samo Zakona o krivično postupku već i Ustava Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaju da nije predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić juče izazvao paniku, već upravo suprotno, policajci "svojim bezakonjem i konstatacijom da će uhapsiti sve koji tuda prođu, a što se jasno vidi i čuje na video snimku koji je dostupan javnosti".

"Prava Crna Gora će narednih dana preduzeti sve pravne mjere protiv odgovornih lica koja na ovako drastičan način sprovode bezakonje, zloupotrebljavajući epidemiju kako bi se, u maniru otvorene diktature, obračunali sa neistomišljenicima", saopšteno je iz advokatskog tima Prave Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.