DFC otkriva: Sa koronom stigla i mreža bot profila u Srbiju
Najčešće širena slika sa "bot" profila, Foto: DFC

Pojačana aktivnost "botova"

DFC otkriva: Sa koronom stigla i mreža bot profila u Srbiju

Analizom objava na Tviteru Digitalni forenzički centar utvrdio je da je 30.000 tvitova sa naloga u Srbiji, u sadržaju imalo ključne riječi Kina i Srbija u periodu od 09. marta do 09. aprila. Čak 71,9 odsto tog sadržaja poteklo je sa „bot“ naloga.

Peking draži od Brisela

Istraživanja su potvrdila da iako je Tviter nedavno ukinuo više hiljada naloga koji su služili za promociju predsjednika Aleksandra Vučića i njegove stranke, rezultati DFC-a su potvrdili da je mreža botova i dalje aktivna u Srbiji i to ovog puta u promociji kineske pomoći toj zemlji u vrijeme pandemije koronavirusa i da svakodnevno objavljuje komentare.

"Vučić se više puta tokom epidemije veličao pomoć iz Kine i Rusije, dok je imao kritički odnos prema Evropskoj uniji. Tako je izjavio je kako vjeruje u svog brata i prijtelja Si Đinpinga, dodajući da je jedina zemlja koja im može pomoći Kina. Nakon što je Kina uputila pomoć Srbiji u vidu stručnjaka i medicinske opreme, uslijedili su bilbordi zahvalnosti koje je srpska redakcija Informera samoinicijativno postavila na nekoliko lokacija u Beogradu", saopšteno je iz DFC-a.

Predsjednik Srbije je saopštio da solidarnost EU ne postoji, i da je to bajka na papiru. Istog stava je i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da je Kina trenutno u mogućnosti da pomogne Srbiji, dok se donacije EU ogleda samo prilikom transporta pomoći iz Indije.

U DFC-u su objasnili da je ta pomoć iznosila 7,2 miliona eura, a da je Brisel opredijelio oko 340 miliona eura bespovratne pomoći za zemlje Zapadnog Balkana, od čega će najviše dobiti Srbija – 15 miliona hitne pomoći za zdravstveni sektor i 78,4 miliona eura za prevazilaženje posljedica korona virusa. 

"Osim ove pomoći, EU konstatno pomaže zdravstveni sektor Srbije. Unija je od 2000. godine Srbiji obezbijedila 450 miliona eura u donacijama i kreditima EIB za bolnice širom Srbije, Institut Torlak, vozila hitne pomoći sa respiratorima, kao i opremu za testiranje na viruse. Uprkos pomoći EU, na Tviteru je aktuelna kampanja sa ciljem promovisanja kineske pomoći i stvaranje lažne perceprije među ostalim korisnicima", podsjetili su u Centru.

tvitovi

Primjer tvitova šerovanih sa "bot" profila, Foto: DFC

Mreža bot profila

Detaljnom analizom 30.000 tvitova utvrđeno je da je 21.572 objava (71.9%), došla sa „bot“ profila, potvrdili su u DFC-u.

Utvrđeno je da se u obrađenom sadržaju nalaze unikatna 1.124 „bot“ profila.

"Analizom sadržaja može se vidjeti da je primarni zadatak široke mreže naloga bio da veliča srpsko-kinesko prijateljstvo i značaj kineske pomoći u doba epidemije korona virusa. S druge strane, nije izostao ni sadržaj koji kritikuje EU i navodni izostanak pomoći", kazali su iz Centra.

Narativi

Analize su pokazale da se sadržaj, odnosno tvitovi mogu grupisati u tri kategorije, shodno narativima koje su širili:

1. Veličanje kineske pomoći i kinesko-srpskog prijateljstva
2. Veličanje predsjednika Srbije i Vlade za dobro preduzete korake
3. Izostanak pomoći EU

U DFC-u su objasnili da su se generalno gledano, nalozima u kontinuitetu radilo na jačanju Vučića, Vlade Srbije i Kine – ritvitovanjem i odgovaranjem pozitivnim porukama na sadržaj povezan sa njima. Takođe govori se da je i Kina bila u teškoj situaciji, ali se uspješno izborila, tako da je svjesna poteškoća koje Srbija ima.

"Putem tvitova se izražava zahvalnost na iskrenom prijateljstvu i stavlja se fokus na naporima "dva bratska naroda, koja će zajednički pobjediti epidemiju“. Dodatno, ističe se da je predsjednik Vučić svojom politikom ojačao položaj Srbije u svijetu, pa joj zato pomažu Rusi i Kinezi", poručili su DFC-u.

"Analizom podataka od 30.000 naloga koji se odnose samo na Kinu, odnosno njenu pomoć Srbiji u poslednjih mjesec, uviđamo nastavak aktivnosti „bot“ naloga u toj zemlji, koju je i Tviter skoro detektovao. Slične kampanje uvijek su pojačane kada zemlju očekuju važni događaji, poput izbora koji bi trebalo da budu održani ove godine u Srbiji", zaključili su iz DFC-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.