SZO pohvalila Vijetnam: Može poslužiti kao primjer borbe protiv Covid-19
Vijetnam

Država od 95 miliona stanovnika nema nijednog preminulog od koronavirusa

SZO pohvalila Vijetnam: Može poslužiti kao primjer borbe protiv Covid-19

Kao zemlja koja nema nijedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale SZO.

Može da služi kao primjer države koja je uspjela da obuzda pandemiju.

Iako se graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim mjerama poput raširenog testiranja i strogim karantinom, te društvenim jedinstvom zasad izbjegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Evropu i Sjedinjene Države, prenosi Index.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču Univerziteta Džon Hopkins je 262, u zemlji koja ima više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi. Država je zasad sprovela više od 121.000 testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Covida-19, a stopa zaraze znatno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik SZO za Vijetnam, vjeruje kako je za njegov uspjeh ključno bilo rano djelovanje.

"Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vježba procjene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini“, ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu Covida-19, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio cijelu državu u karantinu, mnogo brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija, koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo mjeriti u hiljadama.

Vlade u svijetu uvode karantine da bi se bolje nosile s postojećim epidemijama. Vijetnam je to učinio kako bi spriječio nacionalnu krizu koja se može izbjeći.

Velik dio vijetnamskog uspjeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu.

Glavni sekretar vijetnamske Komunističke partije Ngujen Sjan Fuc nedavno je borbu protiv zaraze proglasio „proljećnom opštom ofanzivom 2020“, što je namjerna referenca na ključnu „Tet ofanzivu“ iz 1968. koju je Vijetkong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je rezultirala povlačenjem američke vojske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.