Kenan Hrapović

Hrapović saopštio

"Ovo je najbolja Crna Gora koju pamtim, krajem maja moguće postepeno ukidanje mjera "

Ministar zdravstva Kenan Hrapović kazao je da vjeruje da je u drugoj polovini maja mogli očekivati postepeno ukidanje mjera ukoliko se budemo odgovorno ponašali.

Odgovor Crne Gore, njenih građana, kako onih koji žive ovdje, tako i onih koji su van granica, u vrijeme borbe protiv virusa korona vrijedan je istinskog divljenja, istakao je u intervjuu za Dnevne novine ministar zdravlja Kenan Hrapović.

"Odgovor crnogorskog zdravstvenog sistema i države u cjelini bio je dobar. To je većinsko mišljenje građana Crne Gore, a to pokazuju i sva istraživanja javnog mnjenja ovih dana. Mi smo prve preporuke i preventivne mjere uveli i prije importacije virusa.", kazao je Hrapović.

Ističe da bi bio  neskroman kada bi rekao da nije zadovoljan postignutim, naprotiv.

"Isto tako bio bih neodgovoran kada bih rekao da smo završili posao i da možemo odahnuti. Angažovanost svakog od nas u ovim trenucima i narednim danima može biti ključ uspjeha.", kazao je Hrapović za DN.

Podsjetio je da od kada je registrovan prvi slučaj obolijevanja od virusa korona u Crnoj Gori 17. marta, testirane su 3.272 osobe, inficirano je 272, na bolničkom liječenju je 41 pacijent, a tri osobe su nažalost izgubile bitku sa ovom bolešću. Pod nadzorom epidemioloških službi je 7.605 osoba.

Pik je evidentiram 3. aprila kada je otkriveno 37 pozitivnih slučajeva za 24 sata. Hrapović ističe da je rano govoriti o okončanju epidemije.

"Da možemo biti optimisti, samo ukoliko se budemo svi do jednog pridržavali uputa struke, nema sumnje da smo na dobrom putu. Svjedoci smo i ponovne importacije virusa u Kini, kao i njegove pojave kod već izliječenih pacijenata. Svijet još uči, i ovaj virus i dalje je velika nepoznanica svjetskoj stručnoj javnosti. Ne smijemo biti neodgovorni i dozvoliti zabludama da nas dovedu do pogrešnih zaključaka i odgovora. Sada je svaki korak važan. Na čelu naše borbe je struka i mi moramo čuti šta nam oni govore. Kada oni daju zeleno svijetlo za kraj, onda ćemo znati da je to i zaista kraj epidemije.", kazao je Hrapović.

U drugoj polovini maja, vjeruje, moguće je postepeno ukidanje nekih mjera.

"Opet kažem, to šta ćemo raditi u drugoj polovini maja zavisi od našeg ponašanja juče, danas, sjutra i svih narednih dana. Iako najveći dio crnogorskih građana poštuje mjere i preporuke Ministarstva zdravlja, na čemu sam im posebno zahvalan, postoji jedan dio koji odbija da prihvati da je rizično ponašanje u ovim danima nešto što nas sve skupa dovodi u veliku opasnost.Svakodnevno smo u prilici da gledamo kakav danak takvih ponašanja imamo u mnogim evropskim zemljama, mnogo bogatijim, sa značajno razvijenijim zdravstvenim sistemima i značajno većim ulaganjima u sve djelatnosti. Naš motiv postignuća mora biti visok. Ako se sada uzdržimo od svih izazova koje nam, prije svega, lijepo vrijeme donosi ovih dana, onda ćemo biti u prilici da ljeto koristimo onako kako treba. Ako sada budemo neozbiljni, naše šanse da budemo kraće u ovom vakuumu, mogu biti neizvjesne.", kazao je Hrapović.

Ministar je kazao da je ova situacija pokazala jednu pravu i veliku Crnu Goru.

"Ovo je najbolja Crna Gora koju pamtim. Nije manjkalo na ovim prostorima najrazličitijih nevolja i izazova. Uvijek smo imali odgovor vrijedan pohvale. Odgovor Crne Gore, njenih građana, kako onih koji žive ovdje, tako i onih koji su van granica, u vrijeme borbe protiv virusa korona vrijedan je istinskog divljenja. Pomoć i donacije svakako su dobrodošle i biće korištene na pravi način i u prave svrhe. Odnos onih koji su smatrali da treba da pomognu, neprocjenjiva je vrijednost ovog društva.", rekao je Hrapović za DN.

Naveo je da trenutno u crnogorskom zdravstvenom sistemu imamo 149 respiratora.

"Očekujemo da će tri stići za nekoliko dana. Sa UNDP-om je dogovorena nabavka još 100, a prvih 40 respiratora iz ovog ugovora stići će do kraja mjeseca.", kazao je Hrapović.

On je kazao i da od sada "moramo biti svjesni da je snaga jedne države i njeno razvijeno zdravstvo i stalna briga o onima koji sistem zdravstva čine održivim i neprikosnovenim."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.