Forum žena DEMOS-a podržava kampanju #BezbjednaDoma

""Duševni" karantin žrtava porodičnog nasilja može potrajati i decenijama"

Svjesni smo da su u uslovima društvene izolacije veći izgledi da dođe do porodičnog nasilja. To je posledica, kako nasilničke prirode i davno usvojenih pogrešnih modela, tako sada i suočavanja sa siromaštvom i strahom od bolesti, saopšteno je iz Foruma žena Demosa, koji je pružio podršku kampanji #Bezbjedna doma.

Kako ističu, ne nose se svi jednako dobro sa strahom.

"A u ovom vremenu kada sve poziva na solidarnost, moramo napomenuti da postoje osobe (pretežno ženskog pola) kojima je život sa nasilnikom već dugo vremena nalik na karantin.

 Ne reagujući ( kao očevidac), ne postupajući po protokolu i odmah ( kao odgovorno lice) automatski doprinosimo povećanoj frekvenciji porodičnog nasilja, ali i povećanju trauma kod članova porodice nasilnika", saopšteno je iz Foruma žena Demos.

Žrtve porodičnog nasilja, zbog patnje koju preživljavaju, kako dodaju, teško se mogu spontano uključiti u društvo i njegove tokove kao stabilne i funkcionalne jedinke, tako da njihov "duševni'' karantin može potrajati i decenijama.

"Stoga, podržavanjem ove i sličnih kampanja, skretanjem pažnje na moguće propuste u reakciji odgovornih lica, doprinosimo osvješćivanju javnosti da je nasilje iza zatvorenih vrata sada u svom vrhuncu, da COVID-19 nije jedina opasnost i da itekako možemo uzeti pojedinačno učešće u kreiranju boljeg, srećnijeg i sigurnijeg društva", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.