Alergije i koronavirus: Kako da se zaštitite u vrijeme pandemije?
Ilustracija

Alergije i koronavirus: Kako da se zaštitite u vrijeme pandemije?

U vrijeme kada pandemija koronavirusa u mnogim evropskim zemljama dostiže svoj vrhunac, s višim temperaturama i toplijim danima kreće i sezona alergija.

Stručnjaci upozoravaju da alergije mogu da utiču na respiratorne organe i učine ih krhkijim, zbog čega bi se oni skloni alergijama mogli lakše zaraziti koronavirusom, ali i razviti teže simptome.

"Kada dobijete alergiju, u vašem tijelu dolazi do upalnih procesa. Ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će početi da vas svrbti. Doći će do curenja nosa i  do drugih manjih upala koje mogu da oslabe vaš imunitet i olakšaju prodor virusu COVID-19“, rekla je doktorka  Lejki Rajt  koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u bolnici u Bostonu.

“Ako umanjite stvaranje sluzi ili drugih upala, to će pomoći vašem tijelu da se lakše nosi sa nekim drugim bolestima; poput neke virusne bolesti koja bi takođe stvorila upalu”, rekao je pedijatar Met Doerti specijalista za liječenje astme i alergija kod djece u medicinskoj ustanovi “Esse Health” u St. Luisu.

Ako ste skloni alergijama za vrijeme proljeća, stručnjaci smatraju da bi bilo dobro što prije poduzeti mjere opreza kako biste održali svoja pluća zdravima.

“Pokušajte da se što manje izlažete uzročnicima alergija i počnite sa uzimanjem ljekove već sada kako biste umanjili simptome alergije što je više moguće i time spriječili stvaranje sluzi ili nastajanje upala“, preporučio je dr Doerti .  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.