Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Ilustracija

Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju danas Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću, ali se zbog pandemije neće odlaziti u crkve.

Danas je Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, najveći hrišćanski praznik kojim se slavi centralni hrišćanski događaj - Hristovo uskrsnuće iz mrtvih.

Taj događaj slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi, a zbog vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa i nemogućnosti vjernika da u svojim crkvama učestvuju  u misama i liturgijskim obredima organizovani su prenosi svetih misa na televizijama i radio stanicama, kao i na  društvenim mrežama.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se bdjenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u crkvi.

Obilježavanju Uskrsa po Gregorijanskom prethodili su dani Velike nedjelje, pa se crkva na Veliki četvrtak prisjećala Isusove poslednje večere.

Veliki petak bio je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se nisu služile mise nego obilježava Muka Gospodnja.

Velika subota bila je dan Hristovog počinka u grobu i drugi dan uskršnjeg trodnevlja, pa je taj dan uveče crkva počela bdjjenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.