U Sloveniji pet osoba preminulo od koronavirusa, ukupno 1.188 zaraženo
Ilustracija

U Sloveniji pet osoba preminulo od koronavirusa, ukupno 1.188 zaraženo

U Sloveniji je testiranjem 1.232 osobe u petak potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronaviirusom, čime je broj inficiranih povećan na 1.188, a još pet osoba je umrlo, čime se broj ukupno preminulih povećao na 50, objavili su u subotu slovenački zvaničnici.

Prema podacima vlade i nacionalnog Instituta za javno zdravlje, u bolnicama su 94 osobe oboljele od KOVID-19, s tim da je trend hospitalizacija zadnjih dana u padu, dok se povećava broj onih koji se nakon oporavka otpuštaju iz bolnice. Takvih je do sada ukupno bilo 148.

Prema zvaničnim podacima vlade, do sada je u Sloveniji analizirano 34.279 briseva. U strukturi onih kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom i dalje je najviše zaštitnika domova za starije osobe, kao i osoblja u tim domovima i osoblja u zdravstvenim ustanovama koji čine polovinu ukupno potvrđenih zaraza, a na te grupe je do sada usmjeravana i većina testiranja.

Iz epidemiološke stručne grupe slovenačke vlade u petak su saopštili da je država vjerovatno dostigla vrhunac epidemije i da bi uprkos dnevnim oscilacijama novih zaraza moglo da dođe do postupnog ukidanja nekih restrikcija, ali da s tim ne treba da se žuri, već bi trebalo da se pričeka još "nedjelju, dvije", a naročito treba da se pazi da ne dođe do kršenja pravila o socijalnoj distanci tokom uskršnjih praznika.

Vladi epidemiolozi još ne preporučuju ukidanje mjere zabrana napuštanja matičnih opština i smatraju da s njom treba da se nastavi jer je do sada dala rezultate.

Epidemija koronavirusa u Sloveniji je proglašena 12. marta,  pred izbor nove koalicone vlade premijera Janeza Janše, koji za kašnjenje mjera zaštite optužuje bivšu vladu i nacionalni Institut za javno zdravstvo, čije su vođe u međuvremenu smijenjeni. Neke mjere, poput zabrane posjeta u domovima za starije, gdje živi za bolest najranjivija populacija, u Sloveniji su određene još ranije (6. marta), ali zaraza se proširila na desetak domova. Stanje za sada, uprkos naporima, nije sanirano.

"Od do sada umrlih od koronavirusa najviše je bilo osoba starijih od 60 godina", rekla je u petak predsjednica zdravstvenog kriznog štaba Bojana Beović, ali nije željela da potvrdi da je riječ upravo o stanarima domova za starije, jer podaci o tome i regionalnoj rasprostranjenosti zaraženih i umrlih bi tek trebalo da se analiziraju i sistematizuju, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.