Kenan Hrapović

Hrapović poručio

"Ne smijemo se opustiti, moramo biti strpljivi i odgovorni kako bismo iz ove situacije izašli kao pobjednici"

Crnogorski zdravtsveni sistem od pojave prvog slučaja reagovao je na najbolji mogući način, a mjere koje su donošene, po rezultatima koje imamo, bile su potrebne i pravovremene, ne rigorozne ili preoštre, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Poručujući i da nas to što je trenutno situacija stabilna ne smije opustiti, te da moramo biti strpljivi i odgovorni kako bismo iz ove situacije izašli kao pobjednici.

"Kao prvi čovjek zdravstvenog sistema želim da saopštim da su sve do sada realizovane mjere urađene prije svega sa jednim ključnim ciljem, a to je zaštita zdravlja nasih građana. Uradili smo sve da bi pojavu virusa što duže odložili, a ovih dana smo naravno posvećeni da probamo da zaustavimo prenos virusa među našim stanovništvom, sa takođe jednim ključnem ciljem, a to je da imamo najmanje smrtnih ishod", rekao je Hrapović.

A za uspješnu borbu sa koronavirusom do sada, resorni ministar zahvalio se našim, kako kaže,  čuvarima života- medicinskim radnicima.

"Iskoristio bih priliku i da se zahvalim svima ostalima koji danonoćno, svakodnevno, posvećeno i odgovorno završavaju obaveze u skladu sa svojim zadacima i da posebno pošaljem iskrenu poruku našim građanima na odgovornom poštovanju naredbi i preporuka koje donosimo. Ističem da građani mogu da vjeruju onima koji su dokazani u svojoj struci, a to su naši odgovorni i posvećeni doktori", naveo je on.

Hrapović dodaje i da je, angažovanjem svih u državi, u naše zdravstvene ustanove dopremljena značajna količina medicinske zaštitne opreme kao i određen broj respiratora.

"I ovih dana, u kontinuitetu, u toku su procedure za isporuku dodatnih količina, u skladu sa iskazanim potrebama. Jedan dio je naravno naručen putem komercijalne nabavke od strane države, a naravno i ovu priliku želim da se zahvalim našim značajnim donatorima kako bi mogućili da snabdjevenost zdravstvenih ustanova bude na stabilnom nivou za određeni naredni period", istako je Hrapović.

Mjere su, napominje Hrapović, donošene u skladu sa situacijom i pokazalo se da su bile potrebne i pravovremene, ne rigorozne ili preoštre. Kada ćemo iz ove situacije izaći, ne može se, međutim, još uvijek predvidjeti. Apeluje prvi čovjek zdravstva i da nas to što je trenutno situacija stabilna ne smije opustiti.

"Dakle, država čini sve što je do nje. Danonoćno čini i radi da sa najmanje posljedica iađemio iz ovoga. Ali, moram da sopštim, ne smijemo se ni najmanje opuštiti slušajući ovih dana rezultate broja testiranih i broja zaraženih. Bez obzira što su ti podaci trenutno ohraabrujući, moramo slušati naše doktore koji nas stalno upozoravaju na vrijeme inkubacije virusa, koji je nekih 14 dana. Dakle, moramo biti svi strpljivi i sačekati rezultate nekih 10-15 dana i odna ćemo imati neku izvjesniju situaciju Stoga, još jedan poziv građanima da ostanu u svojim domovima i ispoštuju naredbe i preporuke. Mislim da treba svi dobro da se zamislimo šta se može narednih dana desiti ako ne poštujemo struku, ako ne slušamo i ne čujemo naše epidemiologe. Mislim da bi se kasnije gledali i družili u zdravlju bolje da to sada ne radimo", kazao je Hrapović.

Zaključujući da je država apsolutno posvećena ovoj borbi, a isto očekuje i od građana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.