Na skoro praznom Trgu Svetog Petra u Rimu papa Franja predvodio ceremoniju
Foto:AFP

Na skoro praznom Trgu Svetog Petra u Rimu papa Franja predvodio ceremoniju

Bolničarke i ljekari u bijelim bolničkim mantilima pridružili su se procesiji na Veliki petak na skoro praznom Trgu Svetog Petra u Rimu gdje je papa Franja predvodio ceremoniju koja nije mogla kako je tradicija da bude održana u rimskom Koloseumu zbog strogih mjera izolacije Italije u jeku pandemije Kovida-19.

Prisustvo medicinskog osoblja Vatikana predstavlja upečatljivo podsjećanje na to kako je pandemija korona virusa zaposjela skoro sve djelove života.

Papa Franja gledao je sa stepenika ispred Bazilike Svetog Petra dok je procesija u kojoj su bili uniformisani policajac, zatvorski sveštenik iz Padove i bivši zatvorenik kružili oko centralnog obeliska na trgu. Procesija Put krsta podsjeća na stradanja Isusovo na putu za raspeće.

Papu je tokom ceremonije slušao zapise zatvorenika iz Padove, a pratile su ga dvije grupe, jedna od pet predstavnika zatvora u Padovi i druga od pet ljekara i bolničara iz Vatikana.

Prije toga u službi za Veliki petak u bazilici papin sveštenik je rekao da je pandemija upozorila ljude na opasnost da sebe smatraju svemoćnim. Za vrijeme službe u znaku ponizne pokornosti papa je legao na pod bazilike.

U baziliku nisu mogli da uđu vjernici u skladu sa mjerama karantina uvedenih oko virusa, a papa je pažljivo slušao sveštenika Ranijera Kantalamesa koji je govorio nekolicini sveštenika, članova hora i oko 20 drugih učesnika da je "bio dovoljan najmanji element prirode sa najmanje forme, virus, da nas podsjeti da smo smrtni" i da su "vojna moć i tehnologija nedovoljni da nas spasu.

Kantalamesa je rekao da kada pandemija prođe najviše se treba plašiti vraćanju na stvari kakve su bile. Rekao je da je virus srušio barijere i razlike rase, nacije, vjere, bogatstva i moći.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.