SNP predložio set mjera lokalnim samoupravama u cilju ublažavanja socijalne ugroženosti građana
Socijalistička narodna partija

Predlog poslat svim opštinama na uvid

SNP predložio set mjera lokalnim samoupravama u cilju ublažavanja socijalne ugroženosti građana

Rukovodstvo SNP CG i opštinski odbori i odbornički klubovi SNP-a dogovorili su set mjera kako bi se, u vremenu pandemije korona virusa, lokalne samouprave lakše uhvatile u koštac sa ovom pošasti.

Potpredsjednik SNP CG Dragoslav Šćekić i Opština Berane najprije su predložili ove mjere, a onda ih je Šćekić elaborirao na sastanku Zajednice opština.

Set mjera koje je SNP prenosi se odnosi na:

"Da opštine subvencionišu Vodovod na svom području, potrošnju vode i upotrebu kanalizacije za sva fizička lica, kao i pravna lica, koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavaljaju privrednu djelatnost, na period od 90 dana, u iznosu od 50 odsto, predložili su u SNP-u.

U setu mjera koje su predložene opštinama navodi se da opština subvencioniše lokalna komunalna preduzeća za sve usluge, za sva fizička lica, privredna društva i privrednike koji zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, na period od 90 dana, u iznosu od 50 odsto, kao i naknade za zelenu pijacu.

Da se ugostitelji oslobode lokalnih komunalnih taksi za korišćenje javnih površina za 2020. godinu.

"Da se sva fizička i pravna lica, koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, oslobode obaveze plaćanja zakupa na period od 90 dana kao i to da se fizička i pravna lica koja obavljaju privrednu djelatnost (kozmetičari, frizeri, ugostitelji) takođe oslobode plaćanja komercijalnih objekata na isti period", navodi se u saopštenju.

Da se svi registrovani poljoprivedni proizvođači, kao i svi građani vlasnici vlasnici poljoprivrednog zemljišta i šuma, oslobode poreza na nepokretnosti za 2020. godinu kao i to da se sva taksi udruženja i preduzetnici, koji obavljaju taksi prevoz na teritorijama opština, oslobode taksi za licencu za 2020. godinu.

"Da se odloži plaćanje poreza na nepokretnosti za sva fizička i pravna lica na način da prva rata dospijeva 30.08.2020. godine, a druga 30.11.2020. godine", kazali su u SNP-u.

Predlog se odnosi na to da se odlože sva plaćanja poreza i prireza dohodak fizičkih lica za sva fizička i pravna lica na period od 90 dana, kao i to da se obustave sve prinudne naplate obuvaćene mjerama Vlade CG na isti period.

"Da se ukine zabrana privrednog ribolova kako bi ribari u primorskim opštinama, koji od toga žive, mogli prehraniti svoje porodice", što direktno ugrožava egzistenciju određenog dijela stanovništva smatraju u SNP-u.

"Da svi odbornički klubovi u skupštinama opština izdvoje dio sredstava za pomoć najugroženijima, da se sredstva budžetske rezerve usmjere na sanaciju socijalne situacije, kao i na ekonomsku sanaciju najugroženijih privrednih djelatnosti, pogođenih novonastalom situacijom", zaključuje se u setu mjera.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.