Evo nekoliko savjeta za kupovinu i pripremu jaja za Vaskrs
Ilustracija

Evo nekoliko savjeta za kupovinu i pripremu jaja za Vaskrs

Uskoro ćemo proslaviti najveći hrišćanski praznik Vaskrs, a samo dva dana prije uživaćemo u omiljenom običaju - farbanju jaja.

Pored estetike, važno je da vodimo računa i o zdravlju. Kako vaskršnja jaja uglavnom dosta stoje prvo čekajući od petka do nedjelje, a zatim stoje na stolu dok se ne pojedu (bar 2-3 dana), prenosimo vam nekoliko najvažnijih savjeta za kupovinu:

Kupujte čista i neoštećena jaja.

Pri kuvanju jaja, najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka vrenja.

Ako ne farbate jaja prirodno, odnosno pomoću namirnica jakih boja, kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje.

Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, pa se savjetuje da ih prije kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom.

Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti, jer je veliki grijeh bacati hranu, a naročito vaskršnja jaja

Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta vađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od jednog do dva dana.

 

Izvor: Stil.kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.