Novi kontrolni materijal za Covid-19 Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije dostavljen i crnogorskim laboratorijama
Foto: Ministarstvo nauke

Novi kontrolni materijal za Covid-19 Udruženog istraživačkog centra Evropske komisije dostavljen i crnogorskim laboratorijama

Naučnici Udruženog istraživačkog centra (JRC) Evropske komisije razvili su posebni kontrolni materijal koji je dragocjen u dijagnostici novog koronavirusa – COVID-19.

Naime, radi se o tzv „pozitivnoj kontroli“ testa, koja povećava efektnost testova na COVID-19 i rješava pojavu lažno negativnih testova.

"Ovaj kontrolni materijal distribuiran je svim članicama Evropske unije, a nakon našeg obraćanja JRC-u dio ovog materijala uputili su i našim nacionalnim referentnim laboratorijama – Institutu za javno zdravlje i Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji.

Udruženi istraživački centar (JRC) bio je i ključna podrška u izradi Strategije pametne specijalizacije Crne Gore a i ovom prilikom su pokazali jasnu otvorenost i brzo reagovali da svoje nove događaje i otkrića podijele sa našom zemljom", saopšteno je iz Ministarstva nauke Crne Gore.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.