Kina predstavila novi način za suzbijanje prenošenja koronavirusa
Ilustracija

Kina predstavila novi način za suzbijanje prenošenja koronavirusa

Kina je predstavila nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa kontrolom asimptomatskih "tihih prenosioca" koronavirusa, dok zemlja bilježi blagi rasta broja oboljelih.

U Kini su juče potvrđena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok su dan ranije potvrđena 62 slučaja, objavilo je ministarstvo zdravlja.  

Drugi talas zaraze u Kini značajno je slabiji od vrhunca epidemije u februaru kada je Kina stavila u karantin nekoliko gradova i uvela stroga ograničenja kretanja.  

Uz kontrolu putnika koji se vraćaju iz inostranstva, kod kineskih vlasti zabrinutost izazivaju asimptomatski prenosioci koronavirusa.  

Kina je juče objavila da je potvrđeno 56 novih asimptomatskih slučajeva i da je od 1. aprila koronavirus utvrđen kod 657 asimptomatskih osoba.  

Kina nije do 1. aprila objavljivala podatke o asimptomatskim osobama s koronavirusom, a i dalje podatke o tim osobama objavljuje odvojeno od službenog broja zaraženih.  

Samo osobe koje razviju simptome ulaze u službeni broj zaraženih.  

Kinesko Državno vijeće je objavilo nova pravila za ophođenje prema asimptomatskim prenosiocima koje neki državni mediji nazivaju "tihim prenosiocima".  

Prema novim pravilima medicinske ustanove moraju da obavijeste nadležne organe, u roku od dva sata, da su otkrili asimptomatski slučaj zaraze.  

Lokalne vlasti zatim moraju da identifikuju kontakte zaražene osobe u roku od 24 sata.  

Asimptomatski pacijenti biće kolektivno smješteni u karantin na 14 dana i računaće se kao potvrđeni slučajevi zaraze ako razviju simptome.  

Bliski kontakti asimptomatskih osoba takođe će morati da idu u karantin na dvije nedjelje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.