Nema novih slučajeva u CG, 7 pacijenata se sprema za otpust (VIDEO)

Četiri pacijenta zaražena koronavirusom su na respiratoru, od ukupno 19 koliko ih je u Kliničkom centru Crne Gore, saopštio je direktor te ustanove Jevto Eraković.

"Ono što je dobro je da danas pripremamo jednog pacijenta za otpust, a do kraja nedjelje još šest", kazao je Eraković.

On je istakao da mimo Kliničkog centra hospitalizovano još 22 pacijenata, 11 u Opštoj bolnici Bar, 4 u beranskoj bolnici, 6 u Opštoj bolnici Nikšić i jedna pacijentkinja u bolnici Kodra.

"Svi ovi pacijenti su stabilnog stanja i po podacima koje imamo 7 pacijenata je u pripremi za skorašnji otpust", kazao je Eraković i zahvalio kolegama koje marljivo rade.

"Ne smijemo dozvoliti da se anulira ovo što smo dosada uradili. Sve donešene mjere nijesu donešene bez razloga. Molim sve građane i apelujem na njih da nastave i pokažu svoju ličnu dogovornost i nastavimo sa mjerama", rekao je Eraković.

Epidemiolog Senad Begić kazao je da od jutros u Crnoj Gori obrađeno 60 uzoraka i da nije registrovan nijedan novi slučaj zaraze virusom korona.

"Od jutrošnjeg presjeka pa do 16:45 analizirano je 60 uzoraka među kojima nije bilo novopozitivnih slučajeva sa infekcijom novim koronavirusom. Epidemiološka istraživanja, terenske aktivnosti i sva uzorkovanja se nastavljaju nesmanjenim tempom", kazao je on.

"Ne smijemo se opuštati i ne smijemo ići za talasom entuzijazma koji se trenutno bilježi", poručio je Begić.

On je istakao da samo poštovanje mjera NKT daje rezultate u borbi sa koronavirusom.

 Begić je govoreći o novim mjerama donijetim juče, kazao da je primijećeno povećano kretanje građana, što je nedopustivo.  Napomenuo je da i da pravu situaciju, i pravi broj oboljelih možemo očekivati u danima pred nama.

Na pitanje da li se do sada neko od građana samoinicijativno obratio IJZ za testiranje, Begić je rekao da se nijedno testiranje ne radi bez zahtjeva.

"Uspostavlja se imunološka situacija. U slučaju kada se obrate kolcentru 1616, operater će ih uputiti i odraditi proeceduru do kraja. Kod najvećeg broja takvih slučajeva sprovodi se tesitranje. Testiramo čak i one kod kojih postoji samo sumnja da su zaraženi", kazao je Begić.

Eraković je istakao da Klinički centar ima poseban odnos prema hroničnim pacijentima, posebno onima na programu hemodijalize.

“Vodimo računa o svim pacijentima, posebno o najrazičnijim. Oni imaju neoohodnu zaštitnu opremu. Možemo biti zadovoljni odnosom prema njima i stepenu zaštite”, kazao je direktor te ustanove.

On je istakao da su im poseban fokus starija populacija.

Danas je veći broj izliječnih od zaraženih, ali, kako je kazao Eraković, to ne smije biti signal za preuranjeni optimizam.

"Pripremajući se za pandemiju, pripremali smo se za više scenarija. Stanje u našem zdravstevnom sistemu je takvo da ono stabilno funkcioniše, pokazuje sve znakove bazičnosti i trudićemo se da tako ostane", rekao je direktor KCCG. 

Situacije u Tuzima, Vrelima Ribničkim i Bijelom Polju se prate redovno.

"Za sva tri mjesta mjere će biti evaluirane u skladu sa epidemiološkom situacijom", pojasnio je Begić.

Begić je odgovarajuči na pitanja istakao da se određeni broj maski u određenim uslovima može koristiti više puta.

“One koje su korišćenje bez poznatog kontakta sa oboljelom osobom, mogu duže da se koriste. Ako koristte masku više puta, platnetu posebno, morate je prati na visokim temperaturama, posle je opeglajte”, naglasio je on.

O tome da sli se oporavljeni pacijent može ponovo zaraziti, Begić kaže da još nema dovoljno podataka o čemu se radi.

Eraković kaže da je jasno da je ovo novi virus, da iskustva svih zemalja svijeta ne mogu biti dovoljna za neku jasnu sliku.

“Pacijentima savjetujemo da budu maksimalno oprezni. Nakon otpusta da se pridržavaju mjera kao i svi ostali građani koji nijesu zaraženi koronavirusom”, navodi on.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.