Pozitivni primjeri bjelopoljskih heroina iz romske zajednice (VIDEO)

Nevladino udruženje Lens povodom Dana Roma , 8. aprila u saradnji sa partnerskim organizacijama, članicama koalicije Zajedno za integraciju Roma,izradila je dokumentarni film "Romima s ljubavju".

NVO Lens je program realizovala u saradnji sa organizacijama Romi sa sjevera, Romski pokret, Klub kulture i Centar za preduzetništvo i to u online formatu a u skladu sa vanrednim okolnostima zbog pandemije korona virusa.

Film govori o romskim pravima, istorijatu, kulturi, obrazovanju, običajima.

Jedan segment programa je i dokumentarni film “Heroine iz romske zajednice”, čiji je autor Rafet Mulić.Film je urađen u okviru projekta: "Socijalna inkluzija Roma u opštini Bijelo Polje" a projekat je podržan od Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore-

“Ovim filmom smo željeli da prikažemo pozitivne primjere naših bjelopoljskih heroina iz romske zajednice, kao što su Rozana Božović, Božana Božović, Zineta Selimović, Ivana Selimović. Poslednjih godina se dosta pažnje posvećuje integraciji Roma, ali uglavnom se govori o tome kako Romi teško žive, o problemima sa kojima se suočavaju, a mi smo kroz ovaj film htjeli da istaknemo pozitivne primjere. Ovo je priča o Romkinjama iz naše zajednice koje su posvećene pravim životnim vrijednostima i koje se bore za njih, tako da im zaista treba dati podršku i promovisati njih rad i trud”, kazao je Mulić.

Dan Roma, obilježava se u čast prvog Svjestkog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu.

Međunarodnih dan Roma je dan proslovae romske kulture i podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mjestu 4. Svjetskog romskog kongresa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.