Ćeman: Zatvoriti privremeno gradilišta, ugroženi i radnici i njihove porodice
Ćeman

Ćeman: Zatvoriti privremeno gradilišta, ugroženi i radnici i njihove porodice

Albin Ćeman, potpredsjednik Demokrata zatražio je privremeno zatvaranje gradilišta u Crnoj Gori kao dodatnu mjeru u cilju sprječavanja širenja novog korona virusa.

Građevinarstvo je jedini sektor u Crnoj Gori koji je potpuno imun na propisane mjere u borbi protiv pandemije Koronavirusa. Podaci sa terena pokazuju da je otvoreno gotovo svako gradilište u zemlji i da se građevinski poslovi realizuju razlčitom dinamikom. Ovakvo postupanje Vlade je neopravdano imajući u vidu da je u Crnoj Gori u sektoru građevinarstva zaposleno 13 912 radnika prema podacima Monstata - navodi Ćeman.

Tvrdi da građevinski radnici nemaju adekvatnu zaštitnu medicinsku opremu.

"Vidjeli smo i na brojnim fotografijama sa lica mjesta da se grupišu i ne drže propisanog odstojanja. Takođe, zbog prirode posla u ovom sektoru, rad u grupama i koncentrisanje na malom prostoru je skoro i neizbježno. Nadležni ne uzimaju u obzir i njihove kontakte tokom prevoza do gradilišta i nazad. Zatim svakodnevne kontakte sa porodicom. Ako uzmemo u obzir sve građevinske radnike i njihove porodice i potencijalne kontakte, onda dolazimo do podatka da je ova rizična grupa zapravo brojno mnogo veća i prelazi 50 000 građana što je brojka za alarm i hitno reagovanje. Vlada je imajući ovo u vidu napravila ozbiljne propuste u nadzoru i procjenama.", smatra Ćeman.

Navodi da je većinsko mišljenje stručnjaka i epidemiologa da gradilišta treba privremeno zatvoriti.

"Ova protivepidemijska mjera je opravdana i ako uzmemo u obzir činjenicu da veliki broj građevinskih radnika boravi u kolektivnom smještaju i da se prevoze minibusima i kombi vozilima.ato Demokrate predlažu da se donese mjera privremenog zatvaranja gradilišta, izuzev onih koji grade bolnice ili druge objekte namjenjene zdravstvenoj zaštiti, njezi ili rehabilitaciji, kao i objekata od vitalnog interesa za državu.Takođe, predlažemo da se za vrijeme privremene obustave radova građevinskim radnicima obezbijede primanja u visini najmanje 80% dnevnice koju su ostvarivali za vrijeme obavljanja poslova, kako se ne bi ugrozila njihova egzistencija. Predlažemo da dio finansijskog tereta u isplati radnika preuzmu građevinske kompanije, a dio država.", saopštio je Ćeman.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.