Francuzi rade na maskama koje će se mijenjati posle 100 nošenja
Ilustracija

Francuzi rade na maskama koje će se mijenjati posle 100 nošenja

Francuski industrijalci i naučnici najavili su početak proizvodnje novoga tipa zaštitne maske, otporniju od svih dosadašnjih, koja će moći da se upotrebljava stotinu puta bez zamjene.

Maska će se, kako je izjavio France Info, na tržištu da ponudi po maloprodajnoj cijeni od oko 30 eura.  

Među četrdesetak naučnika i stručnjaka koji su sarađivali na ovom projektu bili su i zaposleni poznate firme Mišelin iz Klermont-Feranda, kao i Centra za atomsku energiju i alternativne energije (CEA), koji su osnovali novu firmu pod nazivom VOC-COV .

Stručnjaci su na ovu ideju došli prije tri nedjelje, rekao je Pjer-Emanuel Frot iz CEA, dodavši da je ta firma za proces istraživanja i testiranja na raspolaganje stavila sve svoje resurse, dok će se stručnjaci iz Mišelina da angažuju na dizajniranju prototipa.  

Probna serija od 5000 maski već je u proizvodnji, a prve maske bi trebale da se pojave na tržištu  sledeće nedjelje, rekli su iz francuske firme “Ouvry”, specijalizovane za izradu zaštitne opreme, kojoj je povjerena proizvodnja.

"Cilj nam je da tokom maja nedjeljno proizvodimo milion maski, što je ekvivalent brojki od  500 miliona jednokratnih maski", rekao je vođa projekta.  

Mišelin je već rezervisao 130.000 maski, od čega će dio da bude doniran regionalnim zdravstvenim agencijama. 

Nova maska pod nazivom "OCOV®" naručiocima će da isporuči sa pet perivih filtera koji će korisniku da omogući stotinu korišćenja. 

Pošto svi filteri iskoriste masku nećete morati da bacate, već ćete i dalje moći da je koristite tako što ćete da kupite nove filtere, prenosi Hina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.