Vrhunac rasta broja oboljelih u svijetu tek predstoji a karantini mogu da potraju do sredine ljeta
Ilustracija

Vrhunac rasta broja oboljelih u svijetu tek predstoji a karantini mogu da potraju do sredine ljeta

Vrhunac rasta broja oboljelih od koronavirusa u svijetu tek predstoji a karantini mogu da potraju do sredine ljeta, pokazuje model koji je izradila američka konsultantska kompanija Boston consulting group (BCG).

Karantini i zatvaranje granica zbog pandemije virusa korona mogli bi da ostanu na snazi čak i u najrazvijenijim zemljama svijeta do poslednjih nedjelja jula prema najgorem mogućem, a do sredine juna prema najboljem mogućem scenariju, navodi BCG a prenosi portal Demostat.

Prognoze stručnjaka koji su radili ovu analizu kažu da će vrhunac broja novooboljelih u SAD biti u prvoj nedjelji maja dok se vrhunac rasta u Velikoj Britaniji očekuje tek u trećoj nedjelji maja. 

U to vrijeme, na vrhuncu će da bude i rast epidemije u Brazilu, koji je trenutno jedna od rijetkih zemalja koja nije uvela mjere potpunog karantina ali u pojedinim oblastima postoje propisi za ograničavanje kretanja i ponašanja. U Francuskoj će epidemiološka kriva najvišu tačku da dostigne takođe u trećoj nedjelji maja, prema modelu koji je izračunao BCG, iako je ova zemlja jedna od najbolje rangiranih prema dosadašnjoj borbi sa krizom.

Vrhunac epidemije u Rusiji se očekuje prve nedjelje maja, dok se za Indiju prognozira da će kriva da dostigne maksimum tek u trećoj nedjelji juna. Argentina bi najveći broj novooboljelih mogla da zabilježi u četvrtoj nedjelji maja, Njemačka u prvoj nedjelji maja a Australija u drugoj nedjelji maja mjeseca.

U Kanadi se najviše zaraženih očekuje u prvoj nedjelji maja, u Španiji u četvrtoj nedjelji aprila, kao i u Poljskoj, dok se u Meksiku najveći rast predviđa za treću nedjelju aprila što je slučaj i za Belgiju, kao i za Italiju. U Norveškoj, kao i u Švedskoj, najgori scenario je prošao tokom četvrte nedjelje marta, smatraju stručnjaci, dok se u Južnoafričkoj Republici najveći rast očekuje tek u prvoj nedjelji juna.

Kolumbija se nalazi na sredini vremenske linije za predviđeni rast krive koji bi trebalo da bude najviši u prvoj nedjelji maja. Procjene su rađene 25. marta na osnovu BSG prediktivnog modela a koristeći podatke Džon Hopkins Univerziteta.

Studija je obuhvatila 20 država a među analiziranim zemljama su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Brazil, Francuska, Rusija, Indija, Njemačka, Argentina, Kina (analizirana je oblast Hubei čiji je glavni grad Vuhan), Australija, Južnoafrička Republika, Italija, Švedska, Norveška, Belgija, Kanada, Španija, Meksiko, Poljska i Kolumbija.

 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.