Službeniku Doma zdravlja određeno zadržavanje 72 sata zbog objavljivanja spiska oboljelih
Ilustracija

Službeniku Doma zdravlja određeno zadržavanje 72 sata zbog objavljivanja spiska oboljelih

Podgoričanin M.R, osumnjičen je za neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka - spiska oboljelih od COVID-19, i njemu je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odredilo zadržavanje do 72 sata.

Državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Milica Mandić, saopštila je da je ovo lice danas privedeno na saslušanje u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici.

"Prema podacima kojima raspolažemo, M.R. je kako službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od koronavirusa prenese putem video sistema, iste podatke i putem Viber aplikacije poslao licima koje nijesu ovlašćene da raspolažu ovimpodacima, bez obzira na to što se radi o njegovim kolegama. Naglašavamo da se u ovom predmetu sprovode i druge aktivnosti da bi se utvrdilo da li je još neko lice koristilo ove lične podatke", kazala je Mandić.

Untitled

Mandić

On je istakala da će ODT kao i do sada goniti svako službeno lice za koje se utvrdi za koje se utvrdi da je izvršilo krivično djelo po službenoj dužnosti.

"Ukazaću vam na to da u ovom i svakom drugom slučaju moramo poštovati pretpostavku nevinosti. Dakle svako se smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno", kazala je Mandić.

Od početka primjena mjera nadležnih državnih organa do danas formirano 96 predmeta protiv 137 lica zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti.

Rukovodilac Grupa za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Jakša Backović rekao je da M.R. priznao krivično djelo i da ga je preko Facebooka proslijedio na adrese više lica koji su kasnije proslijeđivali sporni fajl.

"Prvo smo analizirali sporni PDF fajl. Inicijalno je kreiran u Insitituta za javno zdravljei na njemu je spisak 62 lica navodno zaražena koronavirusom na teritoriji Podgorice. Dalje je kreiran eksel fajl proslijeđen službenicima unutar te ustanove i Doma zdravlja Podgorica. Iz Doma zdravlja je proslijeđen na 266 adresa. Utvrđeno je da je fajl bio u kontaktu do 11.33 sata što je omogućilo da suzimo istragu na određeni broj lica. Daljom istragom utvrđeno je da je u kontakt sa spornim fajlom bilo oko 70 medicinskih radnika", rekao je Backović.

backovic

Backović

Dodao je da spisak nije zvanično objavljen na portalima i serverima gdje je preuziman.

"Neko je morao sa navedenih računara da preuzme fajl na USB ili telefon kako bi ga dalje distribuirao preko Vibera. Dalje je utvrđeno je da je neko iz uprave Doma zdravlja morao biti u kontaktu sa predmetom. Nakon saslušanju medicinskih radnika uzeli smo izjave i obavještenja i od strane službenika Doma zdravlja. M.R. koji je priznao izvršenje krivičnog djela. On ga je proslijedio licima koja su ga dalje prosljeđivala", kazao je Backović.

Kazao je da je oduzeto više personalnih računarara, laptopova, mobilnih telefona koji će biti proslijeđeni na dalje vještačenje.

Krivična prijava je podnešena zbog izvršenja djela neovlašćeno objavljivanje ličnih podataka.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.