Begić: Čestitam većinskoj Crnoj Gori koja poštuje mjere NKTa

Potvrđen još jedan slučaj, broj oboljelih se popeo na 249

Begić: Čestitam većinskoj Crnoj Gori koja poštuje mjere NKTa

U Crnoj Gori je potvrđen još jedan slučaj obolijevanja od COVIDa 19 čime se broj inficiranih popeo na 249. 80%, 200 inficiranih je iz konatakata. 42 osobe su hospitalizovane a pod nadzorom je 7391 osoba.

Od jutrošnjeg presjeka u :40 pa do 16:30 analizirano je 140 uzoraka od kojih je jedan bio pozitivan.  Novooboljeli je iz Podgorice i kontakt je ranije potvrđenog slučaja.- saopštio je dr Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje.

Najviše inficiranih je u Pogorici 124, slijede Tuzi sa 36 slučaja, u Nikšiću 31, Baru 21, Ulcinju 9, Andrijevici 7, Bijelom Polju 6, Herceg Novom 6, Budvi 4 Danilovgradu 3 i Tivtu 2.

Hospitalizovana su 42 oboljela od toga, 12  u Baru, NIkšiću šest, Beranama četiri.U Kliničkom centru 13 pacijenata je na Infektivnoj klinici, 4 pacijenta su na Internom odjeljenju, a tri pacijenta na respiratoru. KCCG kao i ostale COVID bolnice  planiraju u narednom periodu otpust pacijenata s obzirom na oporavak - kazao je Nemanja Radojević, pomoćnik direktora KCCG.

Dr Radojević je saopštio da je u Crnoj Gori oboljelo 20 medicinskih radnika.

EVFuxCLUwAUbOje

Dr Begić je odgovarajući na pitanje novinara kazao da je Vlada odredila 11 objekata za karantin i da je u  njima trenutno boravi 388 osoba koje su u prethodnom periodu boravile u inostranstvu a vratile su se u CG organizacijom Operativnog štaba. Institucionalni karantinski smještaj je kapaciteta  od oko 1200 mjesta.

Komentarišući broj oboljelih dobi do 19 godina i djece (21), kaže da je mogući razlog što su u Crnoj Gori uglavnom porodični klasteri.

On je čestitao većinskoj Crnoj Gori koja je shvatila ozbiljnost i opasnost situacije i koja se skoro tri sedmice skoro do detalja pridržava preporučenih mjera. Ipak, poručuje da 20% stanovništva ne poštuje preporuke.

"Ne znaju u kakvu opasnost sebe i svoje u najbližoj okolini dovode", kazao je Begić.

Begić je kazao da je juče analizirano rekordnih 245 uzoraka ali i da postoji strategija za povećanje kapaciteta testiranja.

"To podrazumijeva i koriščenje kapaciteta drugih laboratorija osim IJZ, ali postoji problem sa relativnim neiskustvom tih laboratorija kada se radi o respiratornim infekcijama, jer je laboratorija IJZ jedina nacionalna i jedina referentna  i posjeduje sertifikate SZO za postupanje i sprovođenje ovih analiza".

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.