Policija rasvijetlila podmetanje požara na vozilima Vijesti, Marković: Neće biti uzmicanja
Sa presa, foto: Uprava policije

Policija rasvijetlila podmetanje požara na vozilima Vijesti, Marković: Neće biti uzmicanja

"Policija i tužilaštvo sprovodeći intezivne operativne i istražne aktivnosti rasvijetlili su podmetanje požara na vozila vlasništvo ND Vijesti iz 2011. godine i 2014. godine", saopštio je načelnik podgoričke policije Milovan Pavićević.

On je istakao da su rasvijetljena tri slučaja iz jula i avgusta 2011. godine i jedan slučaj iz februara 2014 godine, u kojima je ukupno oštećeno i uništeno pet vozila vlasništvo ND „Vijesti“.

"Lišena su slobode dva lica, koja su neposredno učestvovala u izvršenju krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti, na štetu ND Vijesti, a jedno lice se trenutno potražuje zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti putem postrekavanja", saopštio je Pavićević.

pavicevic

Pavićević

Realizacija ovih policijsko tužilačkih aktivnosti poslije skoro devet godina potvrda je prema njegovim riječima posvećenosti i istrajnosti institucija na sprečavanju i rasvjetaljavanju krivičnih djela izvršenih na štetu novinara i imovine medija.

"Rasvjetljavanjem ovih krivičnih djela i procesuiranjem izvršilaca, još jednom potvrđujemo koliko nam je važna bezbjednost novinara, imovine medija i stvaranje sveukupnog pozitivnog bezbjedonosnog ambijenta za profesionalan rad medijskih radnika i poštovanje novinarske profesije u punom kapacitetu.

Sagledavajući prirodu i način izvršenja ovih kričnih djela, protok vremena i složenost dokazivanja, složit ćemo se da ova krivična djela više ne spadaju u  kategoriju nerešivih krivičnih djela.  Na to ukazuju rezultati ostvareni u ovoj oblast  u Podgorici tokom 2019 i 2018 godine, kada su  rasvijetljeni gotovo svi napadi izazvani eksplozivnim napravama i podmentanjem požara, kao i značajan broj tih krivičnih djela iz ranijih godina, što u procentualnom smislu iznosi preko 90 posto", saopštio je Pavićević.

On je dodao da je važno istaći da su policija i tužilaštvo kroz proaktivan pristup, koristeći sve zakonske mehanizme, mijenjanjući metodologiju rada na dokazivanju ovih krivičnih djela, postigli kvalitetne i rezultate za poštovanje.

"Na bazi rezultata u ovoj oblasti, na bazi činjenica mogu reći da se ova krivična djela mogu svrstati u kategoriju krivičnih djela koja se gledano iz ugla izvršilaca, nalogodavaca i organizatora više ne isplate", kazao je Pavićević.

Načelnik odjeljenja kriminalističe policije u CB Podgorica, Miloš Vučinić je istakao da su sprovodeći proaktivne istražne aktivnosti u cilju rasvetljavanja teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija izvršenih u prethodnom periodu na teritoriji opštine Podgorica, službenici Centra bezbjednosti Podgorica uspjeli da obezbijede materijalne dokaze nakon čega su lišili slobode dva izvršioca, dok se za trećim izvršiocem traga.

Ova grupa lica je kako je kazao Vučinić, od jula do avgusta 2011 godine, kao i februara 2014 izazvala četiri  teška krivična djela na organizovan i prethodno dogovoren način.

Osnovano se sumnja da su: dana 14. i 23.07.2011.godine, zatim 27.08.2011. godine, kao i 13.02.2014. godine izvršili podmetanja požara na PMV vlasništva ND Vijesti, koji su se nalazila u ulicama: Bulevaru Revolucije, Goce Delčeva, Cara Lazara u Podgorici

"Dva lica su lišena slobode zbog osnova sumnje da su izvršili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u produženom trajanju i uz krivičnu prijavu  privedeni ODT za maloljetnike, jer su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili maloljetni.

Protiv lica za kojim policija traga, podnijeta je izazivanje opšte opasnosti u produženom trajanju i podstrekivanje za izvršenje teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija", kazao je Vučinić.

Naglasio je da su službenici CB Podgorica su tokom 2019. godine riješili 89% krivičnih djela  koja se dovode u vezi sa podmetanjem požara i eksplozija, takođe je riješeno devet krivičnih djela iz prethodnog perioda (2015, 2017. i 2018. godina).

"Takođe, u prva tri mjeseca 2020 godine nastavili smo u kontinuitetu kao iz prethodne godine, tako da smo riješili 91% krivičnih djela koja se dovode u vezi sa podmetanjem požara i eksplozija, takođe smo riješili 12 krivičnih djela  iz prethodnog perioda (iz 2013 – 3, 2014- 1, 2015 - 3, 2016 – 1, 2018 – 2,  2019 – 2 KD).

Dakle, visok procenat rasvijetljenosti krivičnih djela iz ove oblasti  rezultat je intenzivnih proaktivno istražnih aktivnosti i kvalitetnog operativnog rada službenika policije i tužilaštva, usmjerenog na identifikaciji  i procesuiranju izvršilaca", zaključio je Vučnić.

Radisav Gile Stanišić nalogodavac je paljenja službenih vozila Vijesti, saopšteno je nezvanično ovom mediju iz više izvora.

Prema istim informacijama, direktni izvršici su D.M. i S.P., pišu Vijesti.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković pozdravio je rasvjetljavanje krivičnih djela paljenja vozila Vijesti.

"U borbi protiv svih koji ugrožavaju novinare, medije i njihovu imovinu neće biti uzmicanja, koliko god vremena da je potrebno za njihovo otkrivanje!Čestitke Upravi policije što su predanim radom uspjeli doći do dokaza i otkriti počinioce i nalogodavca, iako dokazi u takvim događajima najčešće bivaju uništeni", poručio je Marković.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.