Počinje proizvodnja maske za Covid-19 koja se može koristiti 100 puta
Foto: Quest France

Proces u izradi u Francuskoj

Počinje proizvodnja maske za Covid-19 koja se može koristiti 100 puta

Francuski industrijalci i naučnici najavili su da će početi proizvodnja novog tipa zaštitne maske protiv koronavirusa, koju će biti moguće koristiti 100 puta bez zamjene.

Maska će na tržištu biti ponuđena po maloprodajnoj cijeni od oko 30 eura.

Naziv proizvoda je "Ocov" i tip je P1 ili P2 maske koja uključuje fleksibilne djelove koji pokrivaju nos, usta i bradu, kao i filtere koji se mogu mijenjati. 

Među istraživačima i stručnjacima koji su učestvovali u projektu bilo je i zaposlenih u čuvenom Mišelinu i Centru za atomsku i alternativne energije (CEA), koji su osnovali novu firmu sa nazivom VOC-Cov. Ouvry, kompanija iz Lyona koja se specijalizovala za zaštitinu opremu, odabrana je za industrijalizaciju i stavljanje maske na tržište.

CEA je na raspolaganje stavio svoje naučne i istraživačke resurse, dok je Mišelin bio zadužen za izradu prototipa maske.

Probna serija od 5.000 maski već je u izradi i prvi komadi se očekuju sljedeće sedmice.

Planirano je da se od maja, ako probna serija uspije, proizvodi oko milion maski sedmično, a do kraja juna pet miliona sedmično (što je jednako proizvodnji 500 miliona jednokratnih maski). Do danas je rezervirano 130 hiljada komada.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.