Dvoje zaraženih ozdravilo nakon liječenja plazmom pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa
Ilustracija

Južna Koreja

Dvoje zaraženih ozdravilo nakon liječenja plazmom pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa

Dvije osobe starije dobi iz Južne Koreje, oboljelo od koronavirusa, oporavilo se od teške upale pluća nakon liječenja plazmom pacijenata koji su ozdravili od tog virusa, objavili su danas naučnici.

Naučnici su utvrdili da je pacijente oboljele od KOVIDA-19 moguće da se liječe plazmom pacijenti koji su savladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitijela.  

Terapija plazmom mogla bi da bude „alternativno liječenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reagiraju dobro na antivirusne lijekove”, rekao je dr Čo Džen-Jong iz bolnice “Severance” u Seulu, gdje se dvoje oboljelih nalazi na liječenju.  

Ali potrebna su opsježnija klinička testiranja kako bi se dokazala njena efikasnost, dodao je.  

Jedan oboljeli je 71-godišnji muškarac čije se stanje poboljšalo nakon što je dobio antitijela od izliječenog pacijenta starog oko dvadeset godina.

Zdravstveno stanje druge pacijentkinje, 67-godišnje žene, nije se u početku poboljšalo uzimanjem lijekova, tačnije lijekova protiv malarije, i terapijom kiseonikom.  

Kvon Džun-Vuk, iz Centra za kontrolu bolesti u Seulu, ocijenio je da je liječenje plazmom „važno”, s obzirom na to da za sada ne postoje lijekovi ni vakcina protiv KOVIDA-19.  

Terapija plazmom već je pokazala svoju djelotvornost, tokom eksperimentalnog liječenja malih razmjera od drugih zaraznih bolesti kao što su Ebola i SARS.

  U bolnicama u Parizu upravo se sprovodi istraživanje na 60 oboljelih. Eksperimenti se sprovode i u SAD-u i Kini, prenosi Hina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.