Ilustracija

Manojlović poručila

"Kućni ljubimci ne prenose koronavirus zbog čega njihovi vlasnici ne bi smjeli da ih napuštaju"

Kućni ljubimci ne prenose koronavirus, zbog čega njihovi vlasnici ne bi smjeli da ih napuštaju, poručila je predsjednica podgoričkog Društva za zaštitu životinja, Svetlana Manojlović.

Manojlović, koja je i predstavnica NVO sektora u Savjetu za zaštitu životinja, je u preporukama vlasnicima kućnih ljubimaca navela da prema saopštenju Svjetske organizacije za zdravlje životinja i Svjetskog udruženja veterinara za male životinje, kućni ljubimci ne mogu prenijeti COVID-19, prenosi MINA.

“Ne napuštajte svog kućnog ljubimca, jer vam on ne može prenijeti koronavirus. Napuštanjem svog ljubimca, osim patnje koju mu nanosite, činite dodatni problem u lokalnoj zajednici povećavajući broj napuštenih životinja”, navodi se u preporukama koje su objavljene na Vladinom Twitter nalogu.

Manojlović je vlasnicima preporučila i da ne mijenjaju ustaljeni ritam u vezi sa izvođenjem svog kućnog ljubimca.

“Kada izlazite iz kuće, obavezno preduzmite mjere zaštite. Svog ljubimca obavezno vodite na povocu i poštujte predviđeno vrijeme koje je preporučeno za šetnju. Po povratku kući šape obrisati sapunicom ili šamponom koji koristite za kupanje i toplom vodom”, kaže se u preporukama.

Manojlović je poručila vlasnicima i da nikako ne koriste dezinfekciona sredstva - asepsol, alkohol ili sredstva na bazi hlora.

“Njihovom upotrebom možete otrovati i usmrtiti svog kućnog ljubimca. Takođe, preporuka je i da održavajte ličnu i higijenu prostora u kojem boravite”, kazala je Manojlović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.