CGO: Institucije da obezbijede sva potrebna sredstva žiteljima Vrela ribničkih
Međunarodni dan Roma

Pokazatelj teške situacije u kojoj se nalaze Romi

CGO: Institucije da obezbijede sva potrebna sredstva žiteljima Vrela ribničkih

Povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, Centar za građansko obrazovanje (CGO ) ukazalo je na potrebu hitne pomoći romskoj populaciji u uslovima pandemije novog korona virusa, a imajući vidu da upravo diskriminacija i marginalizacija ovu društvenu grupu čini posebno ranjivom.

"Romi su najsiromašnija i najugroženija populacija u Crnoj Gori, a generacijsko reprodukovanje siromaštva i nedovoljno učinkovit sistemski pristup u omogućavanju dostupnosti obrazovanja, zdravstva i socijalnih servisa, kao i zapošljenja učvršćuje taj začarani krug, na što ukazuju i brojne studije", saopštili su u CGO.

Prema posljednjem istraživanju CGO-a o percepciji diskriminacije, građani i građanke Crne Gore vide romsku manjinu kao najizloženiju diskriminaciji.

Oni tvrde da s obzirom da se, u istom istraživanju, siromaštvo čvrsto drži na listi percipiranih svojstava koja su prepreka ravnopravnom pristupu, jasno je i da se Romi, koji najčešće žive u siromaštvu, suočavaju sa višestrukom diskriminacijom.

"Evropska komisija u svom Izvještaju o Crnoj Gori za 2019. godinu preporučuje intenziviranje napora u rješavanju pitanja prisilnih dječijih brakova i dječijeg prosjačenja, koja pogađaju romsku zajednicu i ukazuje na neophodnost uspostavljanja održivih i efikasnih usluga koje su dostupne Romima", objašnjava se u saopštenju.

Smatraju da je najveći problem sa romskom populacijom nedostatak potrebne dokumentacije i pristup zdravstvenim uslugama, i kao što je Stejt department u svom izvještaju o ljudskim pravima u CG izvjestio stanovanje u nelegalizovanim i neuslovnim naseljima.

"Iako se bilježe skromni pomaci u oblasti obrazovanja, šira podrška i dijapazon različitih pristupa od strane različitih aktera u državi su neophodni kako bi romska populacija na listu prioriteta uvrstila svoje obrazovanje koje u uslovima siromaštva i socijalne isključenosti teško dolazi na red", pojasnili su u saopštenju.

CGO ističe da je potrebno osvrnuti se na trenutnu situaciju na Vrelima ribničkim i situaciju sa pandemijom, kao i to da institucije imaju obavezu da obezbijede sve neophodne namirnice žiteljima tom naselja, kako bi oni mogli da ispoštuju mjere samoizolacije i tako očuvaju instituciju javnog zdravlja.

"Međutim, ovo treba da bude opomena institucijama da i druga romska naselja treba da budu u fokusu i da se tim domaćinstvima obezbijede dovoljne količine higijenskih paketa i hrane da ovaj težak period prežive i da ostanu zdravi, a na što su i ranije ukazivale romske i ljudskopravaške organizacije", zaključili su iz CGO-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.