Đurić:Mjerama Vlade izostavljene porodice sa djecom sa posebnim potrebama i samohrane majke
Demos

Đurić:Mjerama Vlade izostavljene porodice sa djecom sa posebnim potrebama i samohrane majke

Pojava virusa covi-19 i proglašenje pandemije Crnu Goru kao i većinu zemalja u svijetu zatekla je prilično nespremno. Mjere države koje je Vlada donijela na planu zdravstvene zaštite, i ekonomske mjere samo su djelimično ublažile posledice koje će ova pandemija donijeti, kazala jeNataša Đurić, predsjednica Foruma žena DEMOS-a.

Ona je navela da uvedenim mjerama u ekonomskom dijelu nijesu obuhvaćene dvije ranjive grupe porodice djece sa invaliditetom i samohrane majke.

"Porodice djece sa invaliditetom su u ovom vremenu dodatno socio ekonomski ugrožene. Uvođenjem vanrednih mjera koje podrazumijevaju boravak kući kod te djece iziskuju veću materijalnu potrošnju kao i podršku socijalnih i zdravstvenih ustanova. Djeca i njihovi roditelji ostali su bez boravka u vrtićima i školama što dodatno otežava njihovo stanje. Priznaćemo da iznos njihove lične invalidnine od 108,8eura nije dovoljan i ne može podmiriti povećane potrebe u vrijeme izolacije. Ove porodice trebaju u ovom periodu dodatno materijalno i socijalno osnažene", rekla je Đurić.

Ističući da su samohrane majke takođe dodatno pogođene novim mjerama.

Kako je navela, zbog ostanka kući sa djecom onemogućeno da odlaze na posao, ostaju bez dodatnih primanja koje većina od njih ostvaruje radeći dodatne poslove.

"Majke koje se bave uslužnim djelatnostima (frizerke, kozmetičarka)ostale su bez osnovnih primanja. Alimentacija koju djeca primaju pod velikim znakom pitanja je jer su očevi koji takođe rade u sektoru usluga ostaju bez primanja dok većina će primati umanjene lične dohodke.U vrijeme kada se osjeća strah i neizvjesnost i kada je potreba za zajedništvom i solidarnošću velika ne smijemo dozvoliti da ove ranjive grupe ne budu osnažene.  Smatram da Vlada i resorna ministarstva trebaju urgentno izaći sa mjerama za ove kategorije stanovnišva.Te mjere trebaju biti dugoročne jer smo svjesni da će ovo potrajati", zaključuje Đurić.

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.