Iz URE apelovali da se stopiraju sve prinudne naplate, obratiti pažnju na podstanare
Ilustracija

Potrebna je solidarnost da bi se prebrodila kriza

Iz URE apelovali da se stopiraju sve prinudne naplate, obratiti pažnju na podstanare

Iz Građanskog pokreta URA apelovali su danas da za vrijeme pandemije koronavirusa sve prinudne naplate, javna izvršenja zbog zaostalog dugovanja privredni subjekti i državni aparat moraju stopirati kako bi se pokazala solidarnost prema građanima koji su svi na direktan ili indirektan način ekonomski ranjivi zbog novonastale situacije.

Navode da su im se u prethodnim danima javljali građani kojima ovih dana stižu odluke sudova i javnih izvršitelja o prinudnoj naplati.

"Takvi postupci u ovakvom trenutku su neprihvatljivi, jer država mora imati razumijevanja za građane koji su u teškoj ekonomskoj situaciji, pa im svaki sudski rokovi za naplatu zaostalih dugovanja u ovom trenutku najmanje trebaju. Apsolutno razumijemo da se obaveze prema naplatiocima za određene usluge moraju izvršavati ali u ovakvoj situaciji one bi morale biti stopirane“, ističu oni.

Pozivaju i izdavaoce stambenog smještaja na solidarnost prema ljudima koji su podstanari i koji su na razne načine pogođeni mjerama borbe protiv koronavirusa pa nijesu u prilici da izmire svoje račune za rentu.

Oni navode podatak MONSTAT-a po kojem gotovo 10% domaćinstava u Crnoj Gori zakupljuju prostor u kom žive, a tačan broj je procijenjen na 18.425 podstanarskih domaćinstava, ili oko 60.000 ljudi.

"Mogućnost da ostanu u svojim rentiranim domovima takvim ljudima zavisi od redovnog plaćanja kirije ili solidarnosti stanodavca. Ovo je vrijeme za kolektivnu solidarnost nikako za nehumano ponašanje i postupke. Uskoro će se i ovo nazvati juče, a ono kako smo kao zajednica kolektivno odgovorili na kriznu situaciju ostaće da traje“, zaključuju u saopštenju iz URE.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.