Brajović: CG pravovremenim mjerama uspjela da umanji negativni uticaj Covid-a 19
Mina Brajović

Teško procieniti kada bi broj oboljeljih mogao da krene silaznom putanjom

Brajović: CG pravovremenim mjerama uspjela da umanji negativni uticaj Covid-a 19

Epidemiološka situacija je na alarmantnom nivou kako u svijetu tako i u Evropi čemu u prilog govori više od milion i trista hiljada oboljelih, ali i skoro 70 hiljada stradalih od koronavirusa. Crna Gora je pravovremenim mjerama nacionalnog koordinacionog tijela uspjela da umanji negativni uticaj Kovida 19 i samim tim pokaže da je spremna da izađe na kraj sa pandemijom, koja je ozbiljan izazov i za najrazvijenije sisteme, ocijenila je za NOVU M šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

“Crna Gora primjenjuje onu preporučenu terapiju za borbu protiv Kovida 19 koja prije svega podrazumijeva proaktivan pristup. Takođe da te mjere moraju biti sveobuhvatne i sadržane. Neophodno je da se primjenjuju dva pristupa. Da se ide sa mjerama koje se preduzimaju za prekidanja lanca transmisije i ograničavanja širenja  infekcije u zajednici i sa druge strane da se primjenjuju ove restriktivne mjere“, kaže Brajović.

U svemu tome, dodaje, značajnu ulogu igra Nacionalno koordinaciono tijelo sa svojim redovnim zasijedanjem i donošenjem novih mjera, ali i praćenjem situacije van granica naše države.

“Na osnovu svih raspoloživih inputa ovo tijelo vidimo da koriguje zapravo svoje mjere u smislu dopunjavanja ili pak redefiniše postojeće mjere. Jednako je važno i to što je CG uspostavila ovaj sistem operativnih centara za liječenje od Kovida 19 sa pripravnim timovima i sa definisanim protokolima postupanja”, ocijenila je šefica SZO za Crnu Goru.

Prvi slučajevi Kovida 19 u Crnoj Gori su zabilježeni 17. marta. Uprkos porastu broja oboljelih dinamika samog rasta nije toliko alarmantna što daje prostora zdravstenom sistemu da se na najbolji način bori sa ovom pandemijom.

"Fakat je da se povećava broj oboljelih ali to je bilo očekivano. Ono što je jako dobro i ohrabrujuće jeste to da se sve to dešava sa usporenom dinamikom koja omogućava zdravstenom sistemu da nesmetano i kvalitetno zbrine sve koji imaju specifične potrebe  za bolničkom zaštitom", kaže Brajović.

Teško je znati kada bi broj oboljeljih mogao da krene silaznom putanjom, a kamoli datum povlačenja mjera nacionalnog koordinacionog tijela. Ipak, apeluje šefica SZO u Crnoj Gori, ono što će sigurno pomoći da do toga dođe jeste striktno poštovanje svih mjera.

“Zaista je jako teško da se prave neke projekcije o tome kada će epidemija u konkretnoj zemlji doživjeti svoj vrhunac kao i kada se može očekivati novi talas epidemije. Ono što bih istakla jeste to da je mnogo važnije da se fokusiramo na mjere koje imaju za cilje sprečavanje širenja virusa i očuvanje života“.

Jedini način jeste poštovanje svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela kao i SZO jer smo svjedoci da su mnoge zemlje upravo poklekle na tom polju zbog čega sada snose velike posljedice koje će tek uzeti maha - zaključuje Nova M.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.