Rusija u maju kreće sa testiranjem vakcine protiv Covid-19
Ilustracija

Ispitivanja na životinjama dalo rezultata

Rusija u maju kreće sa testiranjem vakcine protiv Covid-19

Rusija će započeti predklinička ispitivanja dva prototipa vakcine protiv koronavirusa 11. maja, saopštili su zvaničnici.

Uzorci su trenutno prošli ispitivanja na životinjama, a očekuje se da će biti gotovo do kraja aprila, rekao je novinarima šef Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju Rinat Maksjutov i dodao da će zatim naučnici stvoriti supstance za pretklinička i klinička ispitivanja, prenosi Srna.

Predklinička testiranja trajaće do 22. juna, a klinička će početi 29. juna.  

Rusija je preduzela nekoliko mjera da zaustavi širenje virusa, uključujući blokade u Moskvi, Sankt Peterburgu i nekoliko drugih regiona. Ulazak stranih državljana u zemlju je zabranjen, a međunarodni aviosaobraćaj ostaje obustavljen.

Otkako se prošlog decembra pojavio u gradu Vuhan u Kini, novi koronavirus proširio se na najmanje 181 zemlju i region, pokazuju podaci koje je prikupio američki univerzitet “Džons Hopkins” sa sjedištem u SAD.

Podaci pokazuju da je širom svijeta prijavljeno više od 1,3 miliona zaraženih, a ukupan broj smrtnih slučajeva preko 74 hiljade i više od 285.000 oporavka.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.