Danska planira normalizaciju života od 15. aprila
Ilustracija

Ppod uslovom da građani nastave da se odgovorno ponašaju

Danska planira normalizaciju života od 15. aprila

Danska premijerka Mete Frederiksen najavila je postepenu i opreznu normalizaciju života u Danskoj, ali samo pod uslovom da građani nastave da se odgovorno ponašaju u odnosu na opasnost zaraze koronavirusom.

Frederiksen je rekla da je plan da 15. aprila budu otvoreni vrtići i osnovne škole do petog razreda, što je preduslov da se zaposleni roditelji postepeno vraćaju na radna mjesta, prije svega u privatnom sektoru, prenosi Beta.

Međutim, premijerka je preporučila da se radi od kuće što je duže moguće na onim radnim mjestima gdje je to moguće.

Danska granica ostaće zatvorena do daljeg, kao i fakulteti i srednje škole, restorani, kafići, frizerski saloni, tržni centri, bioskopi, biblioteke, muzeji, sportski tereni i hale.

Ostaju na snazi i zabrane okupljanja više od 10 osoba na javnom mjestu i svih velikih muzičkih festivala i sportskih manifestacija planiranih za ljeto, zaključno sa 1. avgustom.

Premijerka je navela da planirana normalizacija zavisi isključivo od odgovornog ponašanja svakog pojedinca i od nastavka aktuelnog pozitivnog kretanja broja zaraženih i prije svega hospitalizovanih.

Od 47.340 testiranih, u Danskoj je zaraza koronavirusom potvrđena kod 4.681 osobe, od kojih je umrlo 187. U Danskoj se objavljuje da su te osobe umrle "sa koronavirusom", a ne "od koronavirusa".

U bolnicama su 503 pacijenta, od kojih 139 na intenzivnoj njezi, a 108 na respiratoru. Od bolesti Covid-19 oporavilo se 1.387 osoba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.