SZO: Maske nisu čudotvorno rješenje u borbi protiv koronavirusa
Ilustracija

SZO: Maske nisu čudotvorno rješenje u borbi protiv koronavirusa

Maske same po sebi nisu "čudotvorno rješenje" u borbi protiv pandemije koronavirusa i njihova upotreba među stanovništvom je opravdana u slučaju ograničenog pristupa vodi za pranje ruku ili kada je teško fizičko distanciranje, rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Nema binarnog odgovora, nema čudotvornog rješenja. Maske same po sebi ne mogu da zaustave pandemiju COVID-19", rekao je Tedros Adhanom Gebrejezus na virtuelnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

Šef SZO je takođe osudio "rasističke izjave" nekih naučnika koji su nedavno pomenuli Afriku kao mjesto gdje bi mogla da se testira potencijalna vakcina protiv COVID-19, osuđujući "naslijeđe kolonijalnog mentaliteta".

"Ta vrsta rasističkih riječi ništa ne doprinose. Oni su suprotni duhu solidarnosti. Afrika ne može da bude i neće biti teren za testiranje bilo koje vakcine", rekao je Gebrejezus, bivši šef etiopske diplomatije.

On je rekao da naslijeđe kolinijalnog mentaliteta treba da se prekine. Nije naveo o kojim naučnicima je riječ.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.