Od ukupno 223 slučaja, 39 oboljelih hospitalizovano

Podgorica: Porodila se trudnica pozitivna na korona virus, beba dobro; Dr Lazović: Nosite maske, distanca je najbolja zaštita od virusa

U bolnici Kodra u Podgorici porodila se žena koja je pozitivna na korona virus i beba i majka su dobro.

"Majka je pozitivna od prije tri dana. U skladu sa protokolom odrađen je carski rez i beba je dobro. Beba je teška 4300 grama i u pitanju je dječak. Dijete je testitrano, negativno je i odvojeno od majke, a sjutra će se ponoviti test", saopštio je dr Ranko Lazović šef Kriznog medicinskog štaba.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Lazović je rekao da je od ukupno 223 slučaja, 39 oboljelih hospitalizovano.

"Šest je hospitalizovano u Opštoj bolnici Nikšić, 12 u barskoj bolnici, dvoje je jutros otpušteno.  U beranskoj bolnici je četvoro. Na Infektivnoj klinici leži 13 pacijenta, tri su danas otpuštena.  Na Intezivnoj njezi leže tri pacijenta, dva su na mehaničkoj potpori a jedan danas počinje dijalizu. Na Internoj klinici su tri pacijenta, svi su stabilnog zdravstvenog stanja".

Lazović je ponovio da je najbolja zaštita od infekcije COVID 19 distanca od metar ipo. Lazović je preporučio i nošenje maski i rukavica.

"Koristite maske. Bolje i platnena, nego nikakva", naglasio je dr Lazović. On je kazao i da je za zaposlene u trgovinama nošenje maski imperativ kao i mijenjanje rukavica tokom dana kako bi se spriječilo širenje virusa.

Podsjetio je i da je Crna Gora na vrijeme uvela preventivne mjere u cilju sprječavanja širenja virusa te da su po prinicipu Vuhana uvedeni karantini u Tuzima, bjelopoljskom selu Biokovac i na Vrelima Ribničkim. Sve mjere doprinijele su da je u Crnoj Gori bolja epidemiološka situacija u odnosu na region.

"Idemo ispred komplikacije i tu je formula našeg očekivanog pika u drugoj nedjelji mjeseca aprila ", kazao je Lazović.

Direktor Urgentnog centra Nermin Abdić pozvao je na poštovanje mjera NKTa.

"Društveni i socijalno odgovorni sigurno ćemo brže pobijediti ovaj virus koji je o jadu zabavio i mnoge razvijene zemlje. Pomognite vi nama a naš zdravstveni sistem ima dovoljno kapaciteta da zaštiti svakog građanina", kazao je Abdić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.