Joanikije u „Internet litiji“: Samoizolacija je prilika da pronađemo sebe i povežemo se sa bližnjima
Joanikije

Joanikije u „Internet litiji“: Samoizolacija je prilika da pronađemo sebe i povežemo se sa bližnjima

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poveo je sinoć, 05. aprila, još jednu internet litiju koja se emituje na radiju „Svetigora“ a prenose je zvanične Instagram i Fejsbuk stranice „Ne damo svetinje“, kao i televizija „Novi“ uz reemitovanje brojnih crkvenih portala.

„Ovi događaji koji su nas prinudili da se izolujemo obavezuju nas da se molimo prije svega za oboljele od virusa, a naročito za one koji se brinu o njihovom ozdravljenju, ljekare i medicinsko osoblje“, rekao je vladika Joanikije, dodavši da je neophodno da naglasimo značaj vjere i svetinje u našem vremenu.

„Nije prvi put da se suočavamo sa ovakvim iskušnjem i znamo iz našeg iskustva da su mnoge epidemije zaustavljene uz pomoć blagodatne pomoći svetih i svetinja“, poručio je vladika, podsjetivši na primjer Kotora u kome je ustrojen naročiti moleban Presvetoj Bogorodici koji se vrši naročito u mjesecu avgustu kao spomen iscjeljenja od zaraze.

 Jonikije je rekao da ovaj virus može biti i prilog našim međuljudskim odnosima.

„Sigurno da je samoizolacija prilika da se vratimo sami sebi, jedni drugima, našim porodicama i našim monaškim zajednicama, da u tom malom prostoru pronađemo sami sebe“, naglasio je vladika Joanikije.

Činjenica da smo se povukli u domove i manastire, kako je kazao, obavezuje nas da naša briga za druge bude još veća.

Vladika ističe da smo u borbi za slobodu vjeroispovijesti istrajni i nepokolebivi.

„To je borba za cijelu državu Crnu Goru i sve građane kako vjerujuće tako i one druge“, ocjenjuje Joanikije.

Na pitanje postavljeno putem telefona kako vidi mogućnosti internet katihetizacije mladih, vladika je rekao da je ova kriza otvorila nove mogućnosti obrazovanja i sve što se pokaže kao korisno treba ga nastaviti.

„Ovaj vid komunikacije otvara neslućene mogućnosti u smislu savladavanja svake daljine i izolacije“, rekao je Joanikije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.