Predložili odlaganje naplate poreza,umanjenje računa za vodu, ukidanje naplate parkinga
Foto: URA

URA uputila set mjera opštinama koje za cilj imaju suzbijanje ekonomskih posljedica

Predložili odlaganje naplate poreza,umanjenje računa za vodu, ukidanje naplate parkinga

U sklopu mjera podrške privredi i građanima, Građanski pokret URA uputio je svim crnogorskim lokalnim samoupravama i Zajednici opština novi predlog daljih aktivnosti, u cilju ublažavanja posljedica pandemije izazvane koronavirusom (COVID 19).

U URI su pozdravili napore par lokalnih samouprava, poput Berana i još par opština koji su već preduzeli konkretne mjere u cilju sprječavanja krize koja se očekuje posle prolaska pandemije Covid-19.

U URI su predložili set mjera opštinama koje bi trebale pomognut privredu i građane.

"Odlaganje naplate poreza na nepokretnost za 90 dana i omogućavanje plaćanja u tri rate, na zahtjev obveznika", navodi se u saopštenju.

Kao mjere predložili su ukidanje lokalnih komunalnih taksi za sve zakupce javnih površina (jetnjih bašti, zatvorenih bašti, vitrina, pokretnih tezgi) na 90 dana kao i ukidanje rente zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu lokalne samouprave ili preduzeća čiji je osnivač Skupština opštine.

Umanjenje računa za vodu od 50 odsto svim domaćinstvima, kao i umanjenje odvoženja komunalnog otpada fizičkim i pravnim licima koja ne obavljaju svoje privredne djelatnosti su takođe predložene u setu mjera koje je URA dostavila opštinama.

"Oslobađanje naplate pijačnih naknada i tezgi na period od 90 dana, za sva fizička i pravna lica koja zbog trenutne epidemiološke situacije nisu u mogućnosti da obavljaju svoju privrednu djelatnost", predložili su u URI.

Oni su službenicima predložil preusmjeravanje sredstava planiranih za službena putovanja u prvoj polovini 2020. godine i sredstava budžetske rezerve, za sanaciju složene socio-ekonomske situacije

Kao dio mjera prelaže se odlaganje održavanja groblja i stambenih prostorija čiji je osnivač lokalna samouprava, kao i umanjenje od 50 odsto svih pogrebnih usluga dok traje pandemija koronavirusa.

"Ukidanje naplate taksi za licencu taksi udruženjima ili preduzetnicima koji obavljaju usluge taksi prevoza na period od 90 dana", osvrnuli su se URI na najkritičniju kategoriju privrednika.

U URI su predložili odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica za sva pravna i fizička lica na period od 90 dana kao i odlaganje prinudne naplate za sva pravna i fizička lica, na isti vremenski period.

Takođe u predložene mjere spada ukidanje naplate parkinga do stabilizacije epidemiološke situacije kao i ukidanje naplate naknade za privremene objekte koji zbog epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost, na period od 90 dana.

"Mjere pomoći privredi, odnosile bi se na sva pravna i fizička lica koja zbog mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za borbu protiv zaraznih bolesti nisu u mogućnosti da obavljaju svoju privrednu djelatnost, naveli su iz URE", poručuje se u saopštenju.

U URI su zaključili da da je u ovim trenucima posebno važno iskazati solidarnost sa pogođenim građanima i privredom, kako bi se ublažile brojne negativne posljedice koje pandemija korona virusa ostavlja po socio-ekonomski život Crne Gore.
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.