U Novom studentskom domu biće smješteni zaraženi koronavirusom
Vesna Miranović

U Novom studentskom domu biće smješteni zaraženi koronavirusom

Novi studentski dom u Podgorici biće mjesto za smještaj osoba koje su pozitivne na COVID19, kazala je za CdM šefica Operativnog dijela Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Vesna Miranović.

Kako je napomenula, u toku je transfer 135 osoba iz Studentskog doma u Institut Simo Milošević u Igalu.

U Studentskom domu su ostala tri pacijenta pozitivna na COVID19, i jedna osoba koja je negativna, ali je bila u bliskom kontaktu sa osobama koje su pozitivne.

“Na sjednici Nacionalnog koordincaionog tijela NKT donijeli smo odluku da Studentski dom u Podgorici bude mjesto gdje će biti smješteni pacijenti pozitivni na COVID 19, a koji su prethodno bili u karantinima ili u nekoj vrsti samizolacije. Ideja je da tu okupimo i one sa kojima su oni bili u bliskom kontaktu, sa osobama koje su pozitivne. Smjestićemo ih u posebne sobe. Smatramo da je ovaj predlog IJZ u skladu sa daljim razvojem epidemiološke situacije", kaže ona.

Miranović za CdM kaže da su karantini koje su koristili u posljednjih 14 dana lagano počeli da se prazne, te da su stanovnici karantina dobili rješenja o samoizolaciji u trajanju od 14 dana u kućnim uslovima.

“Jedan dio njih koji je iskazao želju da i dalje ostane karantinu jer nemaju adekvatne uslove da sprovedu mjere samoizolacije u kućnim uslovima, i dalje su ostali u karantinu. Lagano se broj karantina smanjuje i naša je ideja da sve novopridošle putnike koncentrišemo na jednom mjestu, a da one koji su bili u Studentskom domu izmjestimo i smjestimo u Institut dr Simo Milošević u Igalu”, pojašnjava Miranović.

Dodaje da tako stvaraju prostor u Studentskom domu koji će biti adekvatan kako bi imali intenzivan nadzor nad pacijentima koji su pozitivni na COVID19, a u bliskoj su komunikaciji sa Kliničkim centrom Crne Gore i ne postoji velika fizička udaljenost da u slučaju potrebe, pogoršanja zdravstvenog stanja, pacijenti budu trasportovani u KC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.