Francuzi testiraju krvnu plazmu osoba koje su preboljele koronavirus
Ilustracija

Francuzi testiraju krvnu plazmu osoba koje su preboljele koronavirus

U Francuskoj 7. aprila počinje kliničko ispitivanje u okviru kojeg će se krvna plazma osoba koje su preboljele COVID-19 ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti", objavile su u subotu ustanove koje će sprovoditi testiranje.

"To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboljeli COVID-19, a koja sadrži antitela na virus i koja bi taj imunitet mogla prenijeti na pacijenta koji boluje od COVID-19", navodi se u zajedničkom saopštenju Pariske univerzitetske bolnice (AP-HP), Francuskog zavoda za krv (EFS) i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM).  

"Krvna plazma osoba koje su preboljele COVID-19 sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio. Ta antitijela mogu pomoći  pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore sa virusom".  

Kliničko ispitivanje nazvano "Coviplasm" vodiće profesorka Karin Lakomb i profesor Pjer Tibergjan.  

Ciljano prouzorkovanje organizuje se od utorka u nekim francuskim pokrajinama kod 200 pacijenata koji su ozdravili prije najmanje 14 dana.  

"Pacijenti koji su ozdravili od COVID-19 biće pozvani da daju plazmu EFS-u", navodi se u saopštenju.  

"Prvi rezultati mogli bi se znati za dvije do tri nedjelje od početka kliničkog ispitivanja" koje se , u zavisnosti od rezultata može proširiti.  

Plazma rekonvalescenata, tečni dio krvi u kom su koncentrisana antitijela nakon bolesti, već se pokazala kao djelotvorna u istraživanjima manjih razmjera u vezi sa drugim zaraznim bolestima poput ebole i SARS-a.  

Američka agencija za ljekove "Food and Drug Administration” odobrila je takvo eksperimentalno liječenje koronavirusa. Testiranje se sprovodi i u Kini.  

Hina/AFP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.