Foto: Radio CG

Crnogorka u Francuskoj

"Već deset dana ležim u kući, iako imam teže simptome mjesta u bolnici nema"

U Francuskoj, posebno u sjeveroistočnom dijelu te zemlje, u okrugu Loren, zbog velikog broja oboljelih od koronavirusa situacija je katastrofalna, kaže za Radio Crne Gore Nensi Kovačević, kojoj je majka rođena Podgoričanka.

Bolnice su prepune i primaju se samo oni pacijenti, kojima je život ugrožen.

"Ja već više od deset dana ležim i bolujem kući, jer iako imam teže simptome, mjesta u bolnici nema. Kod mene je sve počelo suvim nadražajnim kašljem. Ubrzo se pojavila i glavobolja i temperatura koja nije previsoka, te jaki bolovi u cijelom tijelu i otežano disanje. Uz to izgubila sam potpuno čulo mirisa i ukusa. Ne preostaje nam ništa drugo već da sjediomo kući i čekamo da se oporavimo. Srećom, meni su nakon deset dana simtomi počeli da popuštaju i sada sam malo bolje“, naglašava Kovačević.

Kovačević navodi da se mjere koje su na snazi u Francuskoj poštuju jer su propisane i visoke kazne za one koji ih krše. U početku, dodaje Kovačević, veliki broj građana nije se pridržavao preporuka i zbog toga je sada, kako ističe, situacija u Francuskoj dramatična.

"U posljednjih nekoliko dana u Francuskoj umire preko hiljadu ljudi. Među njima ima nažalost i mladih i onih koji nijesu imali nikakve zdravstvene probleme prije inficiranja korona virusom. Ono što znam je da su djevojka od 17 godina i momak od 30 preminuli. Poznajem i čovjeka, koji je bio potpuno zdrav, a sada je u komi i na respiratoru zbog korona virusa. Jednoj mojoj koleginici, koja se skoro bila oporavila, stanje se naglo pogoršalo i ona je sada u bolnici jer je kritično“, kaže Kovačević.

Oboljeli koji su kritično, iz oblasti u kojoj Kovačević živi, prevoze se u druge djelove Francuske.

"Prije neki dan vozom su veliki broj oboljelih odavde prevezli u druge krajeve Francuske na liječenje. Naše pacijente smještaju i u bolnice u Luksemburgu i Švajcarskoj“, naglašava Kovačević.

Poručuje Kovačević Crnogorcima, da poštuju mjere nadležnih, i da ne dođu u situaciju kao Francuzi. Savjetuje svima da ostanu doma.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.