CGO: Studenti da se bore za sebe i svoju budućnost u Crnoj Gori
UCG

CGO: Studenti da se bore za sebe i svoju budućnost u Crnoj Gori

Povodom 4. aprila - Dana studenata, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva crnogorske studente da budu aktivniji u osvajanju sopstvenih studentskih prava, a posljedično i boljih uslova za kreiranje svoje budućnosti u Crnoj Gori.

"Iako brojna, studentska populacija, koju danas čini oko 25,000 studenata na crnogorskim univerzitetima, ostaje nedovoljno vidljiva i aktivna u crnogorskom društvu. To je naglašeno i kad je riječ o bazičnim studentskim pravima, a što ilustruje i nedovoljna agilnost da i u trenutnoj situaciji, pandemije novog korona virusa, studenti utiču na svoje matične univerzitete i profesore da ulože veći napor kako bi im se osigurao kontinuitet u radu fakultetskih jedinica i određeni nivo kvaliteta nastave u danima učenja od kuće. Ne mali broj studenata se ovih dana javljao CGO-a sa navodima da online nastava nije organizovana na odgovarajući način niti unificirana po fakultetskim jedinicama", saopštili su iz CGO.

Kako ističu iz CGO, na crnogorskim univerzitetima i dalje radi dio akademskog osoblja sa sumnjivim referencama a koji ne mogu da budu uzor mladima, niti da kreiraju neophodnu kritičku svijest u visokom obrazovanju i nauci. Studentski glas se slabo čuje kad je riječ o ovim pitanjima iako je to presudno važno za kvalitet njihovih studija i snagu diplome koju će da dobiju nakon završetka

Kako dodaju, prema nalazima CGO-a za potrebe „Studije o mladima u Crnoj Gori 2018/2019“, mladi su polovično zadovoljni kvalitetom obrazovnog sistema, a značajan broj njih (62,91%) je uvjeren u potpunosti u postojanje slučajeva korupcije u obrazovanju.  U međuvremenu, kontinuirano raste broj mladih koji žele da napuste Crnu Goru, što zabrinjava jer izgleda da mladi bez borbe odustaju od budućnosti u Crnoj Gori

"I pored retoričke želje crnogorskih vlasti da zadrže mlade svršene visokoškolce i da se oni vrate nakon obrazovanja u inostranstvu, činjenica je da nema razvijenog sistemskog ni strateškog pristupa tom pitanju, ali više ni inicijative samih studenata da se na tome više radi. Stoga, CGO poziva studentske organizacije i studente da javno otvorenije i konkretnije pričaju o problemima sa kojima se suočavaju, kao i da predlože načine na koji se ti problemi mogu prevazilaziti, jer ako se student samo ne bore aktivnije za sebe i svoju budućnost u Crnoj Gori neće to niko drugi činiti za njih" apeluju iz CGO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.