Lajček imenovan za specijalnog predstavnika za dijalog između Beograda i Prištine
Miroslav Lajček

Lajček imenovan za specijalnog predstavnika za dijalog između Beograda i Prištine

Evropski savjet imenovao je danas Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana.

Lajčak će odmah preuzeti funkciju, a njegov mandat trajaće 12 mjeseci, saopštio je Evropski savjet.

Zadatak novog specijalnog predstavnika biće da postigne "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", da unaprijedi dobrosusjedske odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu, "pomažući im da prevaziđu naslijeđe prošlosti", prenosi Beta.

Njegova uloga biće i da doprinese doslijednosti i efikasnosti djelovanja EU na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Lajčak je bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2017/2018. godine. Od 2007. do 2009. je bio Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu i Visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.