45 policajaca u samoizolaciji, 4 u karantinu
Aleksandar Zeković

Prijave građana da se vrše u određenom prostoru na ulazu zgrada policije

45 policajaca u samoizolaciji, 4 u karantinu

45 službenika Uprave policije stavljeno je u samoizolaciju, dok su četiri službenika nalaze u karantinu, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

"Savjet za građansku kontrolu rada policije je imajući u vidu odredbe člana 10, 11 i 36 Zakona o unutrašnjim poslovima, 27. marta 2020. godine, preporučio da se režim rada svih odjeljenja i centara bezbjednosti Uprave policije prilagodi datim vanrednim okolnostima uzrokovanih epidemijom i organizuje na način koji je bezbjedan za policijske službenike i građane", saopšteno je predsjednik Savjeta Aleksandar Saša Zeković.

Zeković je naglasio da je potrebna kontrola izloženosti riziku i policijski službenici trebaju biti snabdjeveni odgovarajućom ličnom zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima.

"Za Savjet je posebno je važna briga o policijskim službenicima i zdravlju njihovih porodica. Preporučeno je da sva patrolna vozila i stanice policije budu snabdijevene odgovarajućom zaštitnom opremom i dezinsfekcionim sredstvima, u dovoljnim količinama.

Savjet je saopštio da treba uzeti u obzir da nemaju svi građani pristup internetskoj mreži i telefonu. Na odgovarajući način treba organizovati, omogućiti i podržati neposredno zaprimanje prijava i pristupa građana, kada je to neophodno, koji dolaze da prijave izvršenje nekog prekršajnog ili krivičnog djela. Ne može se uskratiti zaštita lične i imovinske sigurnosti", naveo je Zeković.

On je istakao da je Savjet preporučio da se odredi poseban prostor u kojem će se primati građani - poseban ulaz u zgradu/kancelariju ako je to tehnički izvodljivo, postavljanje kontejnerske kancelarije ili šatora ispred objekta policije. 

"Savjet se, 24. marta 2020. godine, interesovao kod Instituta za javno zdravlje (IZJ) da se kreiraju smjernice kojima su dužni da se vode policijski službenici zbog zaštite sopstvenog i zdravlja svojih porodica kao i zdravlja osoba sa kojima ostvaruju kontakt prilikom obavljanja službenih dužnosti i zadataka - zaprimanja prijava, postupanja prema izvršiocima prekršajnih i krivičnih djela, mjere i radnje u vezi sa lišavanjem slobode i zadržavanja u službenim prostorijama policije ili na drugim mjestima, upotrebe patrolnog vozila, boravka u stanicama policije… Zatraženo je da IJZ definiše koja je to zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva koja se trebaju naći kod svakog policijskog službenika, u svakom patrolnom vozilu i u stanici policije. Takođe, Savjet se u kontekstu svog rada i obavljanja ograničene aktivnosti monitoringa poštovanja ljudskih prava interesovao koja je to minimalno potrebna oprema i sredstva koja su dovoljna prilikom obilaska prostorija za zadržavanje, obilaska patrola na terenu i sličnih aktivnosti. Za dobijanje odgovora, upućena je i požurnica", naveo je Zeković.

Savjet je istakao ulogu i posvećenost policijskih službenika i podsjetio javnost na odličan posao koji obavlja Policija Crne Gore kod osiguranja bezbjednosti i poštovanja zdravstvenih propisa i suzbijanja širenja zarazne bolesti. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.