Hrvatska Vlada uvodi nove mjere: Minimalac povećan na 524 eura
Andrej Plenković

Hrvatska Vlada uvodi nove mjere: Minimalac povećan na 524 eura

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je nove ekonomske mjere hrvatske Vlade za ublažavanje posljedica epidemije korona virusa i najavio predlog da postojeća mjera o isplati minimalca od 3.250 kuna (oko 425 eura), koju već koristi 65.000 firmi za 400.000 radnika, za mart, za april maj bude povećana na 4.000 kuna neto po radniku (oko 524 eura).

Država će, ujedno, preuzeti teret plaćanja doprinosa za ove plate, navodi portal novac.hr.

Ta mjera za mart, april i maj iznosi 8,5 milijardi kuna (oko 1,1 milijarda evra) izjavio je Plenković i napomenuo da se ta mjera može koristiti pod uslovom da poslodavci zadrže radna mjesta.

Druga mjera namijenjena je preduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan, i koje će djelimično ili u cjelini biti oslobođena poreskih obaveza za april, maj i jun, i to poreza na dobit, dohodak i doprinosa. Treći element mjera odnosi se na plaćanje PDV, koje će se moći odložiti sve dok se ne naplate izdati računi, kao što je to do sada važilo za male preduzetnike. Hrvatski premijer je izjavio i kako će država biti maksimalno štedljiva i ići će se na izvršavanje samo nužnih rashoda.

Plenković je najavio i razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sindikatima kako ići na dalje uštede s obzirom na trenutnu situaciju. On je dodao da za isplate za mart, koje će biti isplaćene u aprilu, ima novca i za penzije i za plate.

O isplatama u maju, koje se odnose na april, razgovaraće se u narednom periodu i vidjeće se kako odgovoriti na te izazove, rekao je Plenković i dodao da se u koordinaciji sa Hrvatskom narodnom bankom traže izvori za finansiranje. Hrvatski premijer vjeruje da će se naći finansijski izvori da država i svi njeni segmenti funkcionišu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.