SNP: Vlada transparentno da troši novac od donacija građana
Socijalistička narodna partija

Traže preciziranje drugih aktivnosti i radova neophodnih za realizaciju mjera

SNP: Vlada transparentno da troši novac od donacija građana

Povodom oduke Vlade Crne Gore da bez prethodne održane sjednice donese odluku da se donirani novac građana stavi na raspolaganju NKT-a, SNP je tražio pojašnjenje takve odluke, uz obrazloženje da se novac uplaćen za takve svrhe mora trošiti na transparentan način, i da takva odluka mora biti donijeta javno na sjednici, i pri tome da građani moraju biti upoznati sa svim odredbama te odluke.

U saopštenju SNP-a se navodi da je Vlada Crne Gore u jeku pandemije viursa Covid-19 napravila njima svojestven potez, a to je da su u svom poznatom maniru, DPS i njihovi partneri, bez održane sjednice Vlade, donijeli odluku o raspodjeli donacija koje su prikupljene radi ublažavanja i suzbijanja posljedica nastalih usljed pandemije virusa korona.

"Odlukom, koja je već objavljena u Službenom listu, definisano je da novčanim sredstvima raspolaže Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti. Samim sredstvima upravlja Operativni štab za upravljanje donacijama, koji je formiran na osnovu rješenja Vlade", kazali su u saopštenju.

U SNP-u se pitaju odakle proizilazi legitimitet NKT-a da troši donirane pare građana, i kako to da pomoćnica ministra zdravlja svu odgovornost o širenju epidemije prebacuje na građane, a istovremeno sklanjajući odgovornost Vlade i NKT-a za odugovlačenje prilikom nabavke prijeko potrebne medicinske opreme u borbi protiv koronavirusa.

"Pomenutom odlukom je definisano da će se sredstva koristiti za nabavku zaštitne i medicinske opreme, pružanje medicinske i druge zaštite, nabavku druge opreme, sredstava, roba i usluga, “kao i preduzimanje drugih aktivnosti i radova neophodnih za realizaciju mjera” i mogu se koristiti isključivo za predviđene namjene", istakli su u saopštenju.

Iz SNP-a smatraja da ovakva odluka mora biti donijeta javno, i na sjednici Vlade, i da građani moraju biti upoznati sa sadržinom odluke na adekvatan način. Takođe su poručili da Vlada mora pokazati veću odgovornost, i da njihov rad mora biti totalno transparentan.

"Osim toga, tražimo da se izvještaji o stanju na računu i isplatama sa računa učine javnim, kako bi građani mogli da prate kretanje novca i kako bi svi bili uvjereni da se sredstva troše za predviđene svrhe, odnosno da odlaze u prave ruke", poručuju iz SNP-a.

U saopštenju su poručili da je na kraju potrebno precizirati koje su to “druge aktivnosti i radovi neophodni za realizaciju mjera”,  i da je to neophodno kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice u pogledu načina trošenja doniranih sredstava.

"Vlast konačno mora naučiti da se sredstvima građana mora upravljati na pravedan, pošten i domaćinski način, te shvatiti da ovu priliku ne može koristiti za vođenje predizborne kampanje", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.