Nepouzdani testovi za KOVID-19  iz Kine stigli i u Evropu
Ilustracija

Nepouzdani testovi za KOVID-19 iz Kine stigli i u Evropu

Peking pojačava nadzor izvoza testova za koronavirus nakon što se nekoliko evropskih država žalilo na preciznost pojedinih testova proizvedenih u Kini.

Kineski izvoznici testova za koronavirus sada treba da imaju sertifikat Nacionalne administracije za medicinske proizvode (NMPA) kako bi mogli da prođu kinesku carinu, saopšteno je iz NPMA.

Peking je ohrabrivao kineske kompanije da izvoze testove i druge zalihe kako bi pomogli u borbi protiv pandemije, što je dovelo do porasta broja kompanija koje nude testove državama očajnim da obuzdaju širenje izuzetno zarazne bolesti, piše Rojters.

Pojedini proizvođači su iskoristili popuštanje regulativa Evropske unije kako bi plasirali svoje proizvode na tržište prije nego što su uopšte prethodno odobreni u Kini.

U martu, Lei Čaoci, zvaničnik u Ministarstvu obrazovanja, kazao je da je kineske testove nabavilo 11 država, uključujuću Veliku Britaniju, Italiju i Holandiju.

Međutim, evropske zdravstvene vlasti dovele su u pitanje preciznost pojedinih kineskih testova koji su se našli na inostranim tržištima bez odobrenja Kine.

Španija je povukla veliki broj brzih testova koje je proizvela kineska dijagnostička firma „Shenzhen Bioeasy Biotechnology” nakon što je otkriveno da taj proizvod ima nizak senzibilitet, što znači da ne detektuje infekciju u dovoljnoj mjeri, navodi britanska agencija.

Iz te kompanije je prošle nedjelje saopšteno da su netačni rezultati možda posljedica nepravilnog uzimanja i procesuiranja uzoraka. Takođe je rečeno da nijesu uspjeli da adekvatno iskomuniciraju sa klijentima oko načina upotrebe testa.

U odvojenom slučaju, portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova kazala je prošle nedjelje da su slovački zvaničnici doveli u pitanje pouzdanost brzih testova koje su kupili od Kine.

Slovački premijer Igor Matovič je kazao da je oko 1,2 miliona kineskih testova, koje je prethodna vlada kupila od lokalnog posrednika za 15 miliona eura, neprecizno i da ne mogu da detektuju KOVID-19 u ranoj fazi. „Imamo ih tonu i potpuno su beskorisni“, kazao je Matovič. „Treba ih baciti pravo u Dunav“.

Prema saopštenju Pekinga, preliminarni zaključak je da su nepreciznosti rezultat nepropisne upotrebe testove u Slovačkoj.
U Češkoj Republici, zdravstvene vlasti i pojedini članovi vlade kazali su da 300.000 brzih testova koje je kupila država, daju tačne rezultate samo ukoliko je pacijent zaražen najmanje pet dana.

Brzi testovi koje proizvodi kompanija Bioeasy, kao i sporni testovi u Slovačkoj, funkcionišu na bazi antigena, metode čija je meta protein virusa kako bi se detektovala infekcija i rezultati stižu mnogo brže nego kod testova na bazi nukleinske kiseline.

Međutim kod testova na bazi antigena potrebna je velika količina virusa u uzorku i stoga mogu dovesti do pogrešne dijagnoze kod osoba gdje je količina virusa u uzorku mala, kazao je za Rojters doktor Čeng Guangđi, profesor imunologije na Univerzitetu u Šangaju.

Jam Čan, glavni medažer za marketing u Osmundi, kompaniji koja savjetuje kineske kompanije kako da dobiju odobrenja za plasiranje medicinskih proizvoda u inostranstvu, kazao je da mnogi nedavno proizvedeni testovi u Kini nijesu prošli medicinska testiranja, što znači da podaci o preciznosti koji se nalaze na njima nijesu propisno potvrđeni.

„Bolje je ne izvoziti nego ponuditi nepouzdane proizvode koji mogu dovesti do pogrešnih rezultata“, kazao je Čan. „Kvalitet proizvoda, koji je prošao provjere na domaćem tržištu prije izvoza je makar u određenoj mjeri garantovan“.

Tvrde da su izolovali antitijela koja mogu blokirati koronavirus

Tim kineskih naučnika izolovao je nekoliko antitijela za koja tvrdi da su „izuzetno efikasna“ u blokiranju sposobnosti novog koronavirusa da uđe u ćelije, što bi moglo da doprinese u liječenju ili spriječavanju KOVIDA-19.

Trenutno ne postoji dokazano efikasna metoda liječenja bolesti koja je izazvala pandemiju i paralisala planetu.

Žang Linki sa Cingua univerziteta u Pekingu kazao je da lijek sa antitijelima poput onih koje je otkrio njegov tim može da da mnogo bolje rezultate od pristupa koji se trenutno primjenjuju uključujući i „granični“ tretman poput plazme.

Plazma takođe sadrži antitijela, ali je ograničena krvom grupom. Tim sada radi na identifikovanju najsnažnijih antitijela i na njihovom kombinovanju u cilju ublažavanja rizika od mutacije novog koronavirusa.

Ukoliko sve prođe dobro, moglo bi da dođe do njihove masovne proizvodnje za testiranje, prvo na životnjama a onda na ljudima. Obično su potrebne dvije godine da bi neki lijek bio uopšte bluzi da dobije odobrenje za upotrebu na pacijentima, međutim pandemija KOVIDA-19 znači da stvari idu brže i da koraci koji bi ranije bili preduzimani konsekutivno sada idu paralelno.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.