Pacijent iz Nikšića nestabilan, uzorkovani svi njegovi kontakti, dva pacijenta na respiratoru u KCCG
Foto: PR Centar

Virus pogađa sve starosne strukture, nema opuštanja

Pacijent iz Nikšića nestabilan, uzorkovani svi njegovi kontakti, dva pacijenta na respiratoru u KCCG

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se dva pacijenta oboljela od koronavirusa nalaze na respiratoru, saopštio je na konferenciji za medije direktor KCCG Jevto Eraković.

"Juče sam saopštio da je na respiratoru jedan pacijent, drugi je jutros rano primljen i zbog svog stanja odmah je priključen na respirator", kazao je Eraković.

Jedan od ta dva pacijenta je srednjih godina, istakao je Eraković i poručio građanima da nema opuštanja ni u jednoj starosnoj kartegoriji, te da moramo biti disciplinovani do kraja.

IMG6451

Eraković, foto: PR Centar

Eraković je prokomentarisao i veliki broj medicinskog osoblja koji je u izolaciji.

"Velika većina ljekara i medicinskog osoblja u izlolaciji nalaze se tu isključivo zbog privatnih kontakata sa zaraženima. Virus nije u zdravstvenom sistemu", naglasio je on.

Eraković je ponovio da građani treba da poštuju preporuke i da se izbjegavaju kontakti.

On je istakao da Klinički centar ima izuzetnu saradnju sa kolegama iz svijeta, i da dobijaju pohvale od kolega sa strane te da su isti tražili iskustva crnogorskih ljekara.

IMG6515

Lazović, foto: PR Centar

U Nikšiću je jutros registrovan i prvi slučaj koronavirusa. U pitanju je 63-godišnji muškarac, saopštio je šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović.

"Njegova klinička slika je nestabilna, ali nije ugrožen da bi bio na respiratoru. Međutim, ako mu budu parametri lošiji, prebacićemo ga na respirator", kazao je Lazović. 

Istakao je da je pacijent u Nikšiću imao brojne kontakte,kako u familiji tako i van nje,  te da su svi oni uzorkovani već, i da se čekaju rezultati tih testova.

Lazović je je kazao da su pacijenti bez simptoma virus najopasniji. Najugroženiji su, svakako, pacijenti iznad 60 godina.

Lazović je naglasio da se 80 odsto pacijenata tretira u kućnim uslovima, uz obavezne konsultacije sa izabranim ljekarom.

"Sve dok su stabilno, nastaviće liječenje kod kuće", kazao je Lazović.

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.