Mitovi i činjenice: Hladnoća i snijeg ne mogu ubiti korona virus, ne može se prenijeti ubodom komarca...
Svjetska zdravstvena organizacija

SZO upozorava da obratite pažnju na lažne činjenice

Mitovi i činjenice: Hladnoća i snijeg ne mogu ubiti korona virus, ne može se prenijeti ubodom komarca...

U jeku pandemije virusa Covid-19 pojavljuju se dezinformacije o tome na koji način i kako virus utiče na naš organizam, i na koji način se možemo zaštiti od zaraze koronavirusom.

Osim toga što su ove činjenice lažne, ujedno su i opasne jer mogu izazvati lažan osjećaj sigurnosti i time doprinijeti plodnom polju širenja koronavirusa.

ČINJENICA: Novi korona virus se može prenositi i u toplim i vlažnim klimama.

prenoenje

Iz do sad prikupljenih podataka, novi korona virus  prenosiv je u SVIM OBLASTIMA, uključujući i oblasti u kojima vlada topla i vlažna klima.

Bez obzira na klimu, pridržavajte se propisanih zaštitnih mjera ukoliko živite u oblasti u kojoj je COVID-19 registrovan, ili tamo putujete.

Najbolji način da se zaštitite od COVID-19 je da često perete ruke, kako biste uklonili viruse koji vam se nalaze na rukema i izbjegli infekciju dodirom nosa, usta ili očiju.

ČINJENICA: Hladnoća i snijeg NE MOGU ubiti novi korona virus.

Nema razloga da vjerujete kako hladnoća ubija korona virus ili bilo koje drugo oboljenje.

Normalna temperatura ljudskog tijela ostaje u granicama od 36.5 ⁰C do 37 ⁰C, bez obzira na spoljnu temperaturu.

Najefikasniji način da se zaštitite od novog korona virusa jeste da učestalo čistite ruke sredstvima na bazi alkohola, ili ih perete uz pomoć vode i sapuna.

hladnoa

ČINJENICA: Tople kupke vas neće zaštititi od korona virusa

Tople kupke vas neće zaštititi od infekcije COVID-19. Normalna tjelesna temperatura zadržava se u granicama između 36.5 ⁰C do 37 ⁰C, bez obzira na temperaturu vode u kadi ili pod tušem. Zapravo, ako za kupanje upotrijebite suviše vruću vodu, samo se možete još i opeći.

Najbolji način da se zaštitite od COVID-19 je da često perete ruke, kako biste uklonili viruse koji vam se nalaze na rukema, i izbjegli infekciju dodirom nosa, usta ili očiju.

toplakupka

ČINJENICA: Novi korona virus NE MOŽE se prenijeti ubodom komarca

Do danas, ne postoji ni jedan podatak koji dokazuje ili upućuje na to da se novi korona virus može prenijeti ubodom komarca.

Novi korona virus je oboljenje respiratornih organa koje se prenosi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje ili kiše, odnosno kroz izlučenu pljuvačku ili sekret iz nosa.

Kako biste se zaštitili od novog korona virusa, učestalo čistite ruke sredstvima na bazi alkohola, ili ih perite uz pomoć vode i sapuna. Takođe, izbjegavajte kontakt sa ljudima koji kašlju ili kišu.

komarci

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.