Siniša Bjeković

Bjeković saopštio

"Pritužbe uglavnom na zakonitost mjera"

Ombudsman Siniša Bjeković saopštio je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, da u aktuelnoj situaciji nijesu imali mnogo pritužbi na uslove karantina, ali dodaje da je bilo pritužbi na ustavnost i zakonitost sprovedenih mjera.

Istakao je da bilo koji oblik negacije ovoga što se dešava može katastrofalno da djeluje na društveno zdravlje i dodao da su države sada u fokusu interesovanja međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

"Primarna je fokusiranost svih segmenata društva da se ovaj problem prevaziđe," rekao je on.

Istakao je da su dobili pritužbe na konkretne navode povreda ljudskih prava.

"Očekujemo svaku situaciju uključujući i eventualno pooštravanje mjera. U fokusu smo interesovanja međunarodnih organizacija, to je primarno Međunarodni komitet za zaštitu od mučenja, zatim UNICEF. Moramo dobro da pazimo da ne povrijedimo ljudska prava onih koji su iz krajnje nepažnje zaraženi virusom korona," rekao je on.

Radi se o specifičnoj situaciji, kaže Bjeković, imajući u vidu da standardi ljudskih prava predviđaju i ove situacije. Kaže da imaju zahtjeve i pritužbe na ustavnost i zakonitost mjera koje se sprovode. 

"Nemamo toliko primjedbi na same uslove smještaja i karantina, možda smo imali samo jednu pritužbu koja se odnosila na ishranu u karantinu, a sve druge pritužbe na mjere koje su sprovedene," rekao je Bjeković.

Istakao je da su u posljednje vrijeme veliku pažnju fokusirali na Dom u Bijeloj.

"U direktnoj komunikaciji stičem utisak da se u institucijama gdje borave najranjivije kategorije, poosao se završava vrlo dobro a institucije funkcionišu baš kako treba," rekao je Bjeković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.