Koliko često da peremo peškire u vrijeme virusa
Ilustracija

Koliko često da peremo peškire u vrijeme virusa

U ovom periodu kada se sve što dodirnemo dezinfikuje, a najviše upravo naše ruke, sve više brinemo o tome koliko je zapravo dovoljno ono što radimo povodom lične higijene?

Epidemiolozi smatraju da bi nakon pranja ruku trebalo da koristimo papirni ubrus kojim ćemo osušiti šake, pa tek onda peškir, ukoliko je ostalo nešto vode na njima.

Ovo je najbezbjedosniji način za sigurnu dezinfekciju ruku.

Međutim, šta se dešava kada nam nestane uburusa i koja je nabolja briga o peškirima u ovom periodu kada ih koristimo značajno češće nego inače?

Životni vijek peškira generalno trebalo bi da bude svega godinu do dvije, vjerovali ili ne.

Stručnjaci takođe tvrde da bi peškiri trebalo da se peru isključivo jedni sa drugima i da nema nikakve koristi od toga da upotrebljavate više od predviđene količine deterdženta.

Za duži životni vijek peškira neće vam pomoći ni dodatna doza omekšivača, štaviše!

Naime, stručnjaci kažu upravo suprotno.

Suprotno uvriježenom mišljenju dodavanje omekšivača zapravo smanjuje mekoću tkanine, jer ometa njena apsorpciona svojstva.

U regularnim uslovima peškiri bi trebalo da se peru nakon već nakon korišćenja od tri do pet puta.

Dakle, u ovim specifičnim uslovima taj broj svakako prepolovite.

Ukoliko želite da budete sigurni da su sve bakterije sasvim sigurno odstranjene, iskoristite trik koji se primjenjuje ne bi li iz peškira nestao miris buđi:

Prilikom pranja peškira u veš mašini u jednu od pregrada dodajte šolju alkoholnog sirćeta i pola šolje sode bikarbone.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.