EU objavila paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona eura: CG 3 miliona
Ilustracija

EU objavila paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona eura: CG 3 miliona

Evropska unija (EU) objavila je paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona eura pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmjeravanje 374 miliona za društveno-ekonomski oporavak nakon krize zbog koronavirusa.

To je odgovor Evropske komisije na zahtjev partnera iz regiona, kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće,prenosi Mina.

EU će podržati Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa po četiri miliona eura, Bosni i Hercegovini je namijenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti tri miliona, Kosovo i Metohija pet miliona. Za Srbiju, koja je najviše pogođena pandemijom, je predviđeno 15 miliona.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali da je i u ovakvim vremenima tu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Kako prenosi Tanjug, najavljena je i pomoć od 374 miliona eura za ublažavanje društveno ekonomskih posledica krize kada pandemija prođe.

Evropska komisija obećava da će zemlje regiona biti uključene u zajedničke programe nabavke medicinske opreme, kao i u aktivnosti na obezbjeđivanju olakšanog kretanja robe preko granica tokom primjene vanrednih mjera.

EU preusmjerava i fondove pretpristupne pomoći i širi mogućnosti korišćenja Fonda za solidarnost EU.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.